KO BI REKAO: Ove žive legende Hollywooda slave pravoslavni Božić

Predstavljamo vam filmske umjetnike Hollywooda koji slave pravoslavni Božić. Oni potiču iz pravoslavnih porodica, ili su prešli u pravoslavlje zbog partnera.

  • Show

  • 07. Jan. 2020  07. Jan. 2020

  • 0

Jennifer Aniston

Zvijezda TV serije "Prijatelji" je religijsko vaspitanje preuzela od svog oca Janisa Anastakisa, pravoslavca sa Krita. Jennifer često ide u crkvu u kojoj nerijetko ostavlja prilog. Sjećate se kada u seriji "Prijatelji" Joe, koji je trebalo da bude matičar, kasno na vjenčanje Monice i Chandlera, pa Rachel pokuša da "unajmi" pravoslavnog sveštenika? Prethodno vjenčanje koje je sveštenik izvršio bilo je između mladenaca Papasifakis i Anastasakis, štoje zapravo prezime Rachelinog oca.

Grčka pravoslavna crkva prihvatila je još 1924. godine novi ili gregorijanski kalendar, zbog čega Jennifer, iako slavi pravoslavni Božić, slavi ga 25. decembra.

 

James Belushi

Ovaj komičar je rođen u Chicagu i pripadnik je Albanske pravoslavne crkve. Ranije je redovno posjećivao Srpsku pravoslavnu crkvu, ali je krajem devedesetih pružio podršku nezavisnosti Kosova.

Tom Hanks

Rođen je u katoličkoj porodici, ali se te vjere odrekao. Kršten je u pravoslavnoj crkvi zbog svoje supruge, glumice Rite Vilson, koja ima bugarsko-grčko porijeklo. Njih dvoje redovno posjećuju crkvu u Los Angelesu, za koju Henks kaže da mu se mnogo dopada, jer ga tamo vjernici ne spopadaju i on može da se posveti mislima.

Svoje uloge u filmovima "Da Vinčijev kod" i "Anđeli i demoni", koji promovišu teološku jeres i istorijski revizionizam, te nemaju veze sa pravoslavljem, Henks je objašnjavao time da te priče nemaju realnu osnovu i da one samo služe kao još jedan "povod da se razmišlja o velikim stvarima". Upitan da li je njegova žena Rita imala sumnje povodom toga da on glumi u filmu koji je osuđen od strane Grčke pravoslavne crkve, Hanks je odgovorio negativno.

"Naravno da ne. Moja vjera i vjera moje žene sugeriše da su nama oduzeti naši grijesi, a ne naši mozgovi".

Mila Jovović

Milica Bogdanovna Jovović je rođena u Kijevu, od majke Galine Loginove, nekadašnje ruske glumice, i Bogdana Jovovića, srpskog doktora. Mila je i svoju ćerku krstila u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Los Angelesu.

Tina Fey

Pripadnica je Grčke pravoslavne crkve. Njena majka, Zenobija Ksenakes, rođena je u Pireju, u Grčkoj.

Jonathan Jackson

Glumac koji je pet put puta dobio nagradu Emi, a najpoznatiji je po ulozi Lakija Spensera u seriji "Opšta bolnica" ("General hospital") prešao je u pravoslavlje 2012. godine, dok je prije toga bio protestant. Kada je primio jednu od Emi nagrada zahvalio se i monasima na Svetoj gori koji se neprestano mole za spas svijeta.

"Toliko toga me je privuklo pravoslavlju. Počelo je sa čitanjem o hrišćanskoj istoriji. Tada sam razumio da je, sve do Hrista i apostola, pravoslavna vjera ostala ista tokom cijelih 2000 godina, što me je impresioniralo, ali i dotaklo moje srce. Takođe molitve, liturgija, himne, životi svetaca, sve te stvari stvari su mi bile prelijepe. Shvatio sam da nema drugog mjesta na kome želim da budem. Prije toga sam bio protestant. Cijela moja porodica, hvala Bogu, krstila se 2012. godine", rekao je on jednom prilikom.

(Telegraf.rs/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...