ONI SE NE ŠALE: Pogledajte kako izgleda prvi LETEĆI TAKSI čuvene kompanije iz Južne Koreje… (VIDEO)

Prvoga dana CES-a u Las Vegasu predstavljen je zajednički pothvat Hyundaija i Ubera – zračni taksi koje korejska kompanija razvija pod nazivom Urban Air Mobility

  • HiTec

  • 09. Jan. 2020  

  • 0

Hyundai je postao i prvi službeni partner iz domene proizvođača vozila na platformi Uber Elevate, putem koje će putnici u budućnosti moći zatražiti brzi zračni prijevoz letećim taksijima.

Predstavnici dviju kompanija na ovom su sajmu otkrili i prototip budućeg letećeg taksija u stvarnoj veličini. Model kodnog naziva S-A1 stvoren je kroz Uberov projekt otvorenog dizajna, a inspiriran je NASA-inim pristupom otvaranja svoje tehnologije u ranoj fazi razvoja kako bi se i drugi mogli uključiti u proces svojim inovacijama i inženjerskim rješenjima.

Radi se o letjelici s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (VTOL). Nakon vertikalnog polijetanja letjelica mijenja konfiguraciju rotora i krila te prelazi u horizontalno krstarenje. Dizajnirana je za brzine horizontalnog leta do 290 km/h na visinama između 300 i 600 metara, te s planiranom autonomijom leta od 100 kilometara. Pogon je 100% električni, a za normalnu upotrebu trebalo bi mu biti dovoljno pet do sedam minuta punjenja između letova.

Za početak će u letjelici biti potreban pilot, no s vremenom se planira i prelazak na potpuno automatizirani let. Koncept ima predviđena četiri mjesta za putnike.

Hyundaijeva uloga u ovom partnerstvu bit će proizvodnja letećeg putničkog drona, a Uber će se brinuti za platformu za naručivanje prijevoza, podršku na tlu te poveznice sa zemaljskim prijevoznim sredstvima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...