DRAMATIČNI PRIZORI S LICA MJESTA: Vulkan počeo izbacivati lavu, svakog trena očekuje se erupcija... (VIDEO)

Vulkan na Filipinima počeo je izbacivati lavu, a vlasti upozoravaju da bi moglo doći do opasne erupcije "u roku od nekoliko sati ili dana".

  • Hronika

  • 13. Jan. 2020  

  • 0

U ranim je jutarnjim satima počela teći lava iz vulkana Taal koji je smješten 70-ak km južno od glavnog grada Manile, na otoku usred jezera.

Taal je drugi najaktivniji vulkan na Filipinima i u posljednjih 450 godina eruptirao je najmanje 34 puta, piše BBC.

"Razdoblje intenzivna nemira"

"Vulkan Taal ušao je u razdoblje intenzivna nemira ... to je napredovalo do erupcije magme u 2.49 do 4.28...obilježene izbacivanjem lave uz grmljavinu  i bljeskove svjetla", navodi u izjavi filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju (Phivolcs).

Međutim ravnatelj Phivolcsa Renato Solidum rekao je da se znakovi opasne erupcije, uključujući "izbacivanje pepela, kamenja i plina pri brzini od 60 kilometara na sat" još nisu dogodili, javlja filipinska podružnica CNN-a.

Moguć vulkanski tsunami

Podsjetimo, vulkan Taal jučer je počeo izbacivati pepeo te su filipinske vlasti naredile evakuaciju 8000 stanovnika te su otkazani svi letovi prema Manili.

Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju podigao je razinu sigurnosti zbog vulkana Taal na razinu četiri.

Najviša razina je razina pet, kada se već odvija magmatska erupcija.

Institut je preporučio evakuaciju stanovnika na području vulkana Taal i dvije obližnje "visokorizične" općine u pokrajini Bantagas te upozorio na "mogući vulkanski tsunami".

Evakuirano oko 45.000 ljudi

U regiji Taal bilo je ukupno 75 potresa, 32 su od kojih su 32 bila rangirana  stupnjem II i više, na skali intenziteta potresa, rekao je Phivolcs.

Službeni UN-ov Ured za koordinaciju i humanitarne poslove (OCHA) priopćio je da prema procjenama više od 450.000 ljudi  živi unutar opasne zone od 14 kilometara od vulkana Taal.

Oko 45.000 stanovnika ugroženih područja već je evakuirano.

Škole, vladini uredi i poduzeća zatvoreni su u ponedjeljak diljem filipinske prijestolnice Manile, a ulice su uglavnom prazne u tom gradu od 13 milijuna ljudi. 

Zračna luka u Manili djelomično otvorena za promet, priopćile su vlasti, nakon što je u nedjelju odgođeno ili otkazano najmanje 240 letova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...