SVAKO ZLO ZA NEKO DOBRO: Drastičan pad cijena nafte, takav trend će se nastaviti i narednih dana....

Ekonomist Commerzbanka Eugen Weinberg je izjavio da bi nivo kineske potražnje mogao značajno utjecati na cijene nafte

  • Ekonomija

  • 27. Jan. 2020  

  • 0

Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su pale ispod nivoa od 62 dolara zbog straha da će širenje korona virusa zbog ograničenja putovanja negativno utjecati na potražnju za naftom u Kini, prenosi Anadolu Agency (АА).

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,76 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 55,39 dolara.

Naftna tržišta pažljivo prate vijesti iz Kine koja je zbog širenja opasnog korona virusa obustavila javni prijevoz u 10 gradova.

Zdravstveni zvaničnici strahuju da bi epidemija predstojećeg vikenda mogla zahvatiti znatno šire područje zbog Lunarne nove godine kada milioni Kineza putuju unutar zemlje, ali i širom svijeta.

Ekonomista Commerzbanka Eugen Weinberg je izjavio da bi nivo kineske potražnje mogao značajno utjecati na cijene nafte.

“Moramo biti spremni za loša iznenađenja kada je u pitanju kineska potražnja. Utjecaj ograničenja je još veći ako imamo u vidu činjenicu da se uvode u vrijeme kada Kinezi najviše putuju”, rekao je Weinberg, podsjetivši da je Kina drugi potrošač nafte u svijetu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...