MINISTAR JUSKO OCIJENIO PROTEKLU GODINU MANDATA: "Najteža godina u karijeri" (VIDEO)

Ismir Jusko, sada već bivši ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, za N1 je govorio o smjeni Vlade ovoga kantona, o svom emotivnom govoru koji je obilježio sjednicu o opozivu vlade - kao i o razgovoru sa liderom SBB-a, Fahrudinom Radončićem, čiji je i Jusko član.

  • Mini market

  • 30. Jan. 2020  30. Jan. 2020

  • 2

Jusko je rekao da je dobio mnogo više podrške nego što je očekivao nakon govora koji je održao na sjednici održanoj 29. januara. Rekao je kako mu nije bila namjera da se obraća.

"Nisam znao da će biti obraćanja kolega, a to je zadnja prilika da se obratimo građanima Kantona Sarajevo. Kada sam stao za govornicu vidio sam 12 kolega s kojima sam radio. Najgore bi licemjerstvo bilo da sve ono što su oni uradili nisam javno rekao. Četrdeset dana sam nosio teret na grudima, jer sam svjestan šta se dešava, 40 dana, prije sjednice Vlade rekao sam kolegama - ako smatraju da sam višak na sjednici - da ne dolazim i ne opterećujem ih. Odgovor je bio jednoglasan - ni za živu glavu, mi smo tim. Sve što sam rekao, da me vratite 10 puta - ponovio bih isto", ispričao je Jusko za N1.

Kazao je kako ovo nije prva vlada koja je smijenjena, smijenjene su i neke ranije.

"Imali smo tim ljudi koji je imao toliko različitosti, nastojali smo da budemo podrška jedni drugima. Zato postoji mandat od četiri godine. Kada uđete u ministarstvo, ne možete raditi sve isti dan na svim projektima. Morate upoznati sekretare, pomoćnike, to je proces za koji treba vrijeme."

Kazao je kako je iza njih dobar period, ali...

"Volio bih da su neke okolnosti bile takve da spojimo mandat i onda govorimo o rezultatima. Svjestan sam da se ovo dešava, ali moramo dalje", kazao je Jusko.

Jusko je predložen za ministra unutrašnjih poslova KS, zahvalio se Predsjedništvu stranke koja mu je dala tu privilegiju. A o dolasku na tu funkciju je kazao:

"Sačekao bih da dođe do polaganja zakletve. Najiskrenije, bezbjednost je moje prirodno okruženje. Isticao sam - nemojte mi dirati policiju. Oni su servis građanima i državi. Okruženje u kojem se najbolje snalazim", poručio je.

Da li je nakon govora imao kontakta sa Fahrudinom Radončićem?

"Jednu od prvih poruka sam dobio od predsjednika Radončića, podržava sve što sam rekao. Smatra da nisam ništa loše rekao, iznio sam činjenice koje su vezane za moju malenkost i ono što su kolege uradile prema meni i boračkoj populaciji. Nije mi zamjerio ništa apsolutno", izjavio je a potom je pojasnio prirodu odnosa sa Fahrudinom Radončićem.

"Vratit ću se unazad, kada sam postavljen za ministra komunikacija, treći dan sam otišao kod njega, preuzeo sam ministarstvo i pitao za instrukcije. Rekao je da ima tri. Prva - dobro vodi računa šta potpisuješ, da ne potpišeš nešto gdje će narod imati štetu. Šta god da se dešavalo - na tvom nivou, nebitno od partije koja pregovara, ako ima korist - podrži to. Treća - da se isključivo pridržavam Ustava i zakona. Od tog momenta do sad nisam dobio poziv od Radončića za naredbu i instrukciju", rekao je te ponovio da mu je to bio motiv da radi.

On je podsjetio da je Vlada KS u prvih šest mjeseci mandata imala pozitivan zamah, ali je onda došlo do razmimoilaženja u mišljenjima, onda istupanja iz stranaka i nestalo je pozitivne energije.

"Više puta sam rekao Radončiću da Vlada radi dobro u prvih šest mjeseci. Kad su krenuli izlasci iz Skupštne, mimoilaženja u mišljenjima s Komšićem i kada je došlo do toga da SBB nije saglasan s tolikim budžetom predsjedavajućeg Konakovića", kazao je.

Edina Fortu je ocijenio kao dobrog saradnika, koji je imao najčistiju namjeru da Vlada ide u dobrom prvcu, a za Konakovića kako je rekao nije stekao osjećaj da je govorio Forti šta i kako da radi.

Ministarstvo za boračka pitanja na čijem čelu je bio nešto više od godinu dana - ocijenio je kao najtežim poslom do sada, a 2019. godina mu je bila najteža u karijeri.

"Zbog tragedija s kojima sam bio suočen svaki dan. Ovaj mandat će me obilježiti, nije populizam - bili su razgovori za koje bih dao više od mjesečne plaće da ih nisam imao. 1.800 razgovora sam imao koji su direktno vezani za boračku populaciju. Emocije ne mogu odvojiti od posla, ne mogu biti izolovan na ljudsku tragediju. Najteža godina u karijeri", kazao je.

Novoj Vladi KS je poželio sve najbolje, da bude najbolja u historiji i da ih svi spominju s poštovanje. Rekao je da su poslodavci ministara i zastupnika građani KS, a ne političke partije - te da ih čeka težak i složen posao.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...