DIREKTOR IFIMES-a RAZOTKRIO DODIKOVE PRLJAVE IGRE: "On sijeće granu na kojoj sjedi"

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), za N1 je rekao da Milorad Dodik mora u javnost izaći sa jasnim stavovima oko dešavanja unutar DNS-a i Socijalističke partije - jer prema njegovom mišljenju on se miješa i u manja pitanja, tako da ga obrazloženje da se ne miješa ne može abolirati od odgovornosti.

  • Politika

  • 03. Feb. 2020  09. Feb. 2020

  • 0

IFIMES je objavio i interesantnu analizu pod naslovom: "Završna faza dodikizacije Republike Srpske", a Bećirović je rekao da se Milorad Dodik u sve miješa, te da je imao tajne sastanke sa članovima Socijalističke partije Republike Srpske.

"DNS i SP bili su u prvim redovima 2003. i 2004. za rušenje tadašnjeg režima. To je vraćanje situacije u taj neki preddemokratski period u RS. Bio je obračun sa DNS-om, sada i konačni obračun sa SP. Dodik ako ne stoji iza toga mora izaći sa jasnim stavovima. Miješa se on u manje stvari, tako da ga to ne može abolirati", kazao je gost N1.

"Eliminacijom Petra Đokića on je napravio uvod za eliminaciju samog sebe. On onda više nema saveznika, jer novi saveznici su samo interesi, a u prvom žešćem napadu na Dodika oni će ga napustiti. Dodik siječe granu na kojoj sjedi. On ima najviše veze sa dešavanjima u DNS-u i SP-u", poručio je Bećirović.

Bećirović je kazao da IFIMES u proteklih 18 godina intenzivno prati sve stranke u BiH.

"Mogu reći da je SP jedna od najstabilnijih partija. Tu partiju, ako je neko mislio uništiti - to je teško. Jake su veze. Blitzkrieg Dodika nije uspio. Mislim da neće uspjeti", poručio je.

Također, govoreći o sastancima Miće Mićića, gradonačelnika Bijeljine i potpredsjednika SDS-a sa Dodikom - Bećirović je rekao da se on želi distancirati od Dodika i SNSD-a, jer:

"Ako bi ga nominirao SNSD u Bijeljini, pitanje je da li bi on dobio korist", kazao je.

Bećirović je kazao i to da je Elektroprivreda Republike Srpske zapravo epicentar finansiranja Milorada Dodika.

"Pokazali su gubitak, a nezamislivo je da vodeća korporacija posluje sa gubitkom ili minimalnim profitom. Sumnja se da se dio novca koristi za lobiranja u SAD-u", kazao je.

"Tu su tenderi bez procedura, nagodbe gdje se odabere par preduzeća iz istog lobija. Jednostavno, to je blagajna, novčanik Dodika i njegovog režima. Ako se ovako bude vodila, doći će do kolapsa, pogotovo ako cijene električne energije budu padale na svjetskom tržištu. To je epicentar finansiranja Milorada Dodika", kazao je.

Gost N1 televizije je ocijenio da dio zasluga za Program reformi BiH pripadaju Dodiku, te da je taj dokument zapravo ANP, odnosno korak ka članstvu u NATO-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...