SENZACIONALNO OTKRIĆE: Farmer slučajno otkrio vrstu tiranosaura stariju i od najstrašnijeg ikad…

Fragmenti fosilizirane lubanje koji su pripadali prethodno nepoznatoj vrsti tiranosaura pronađeni su u južnoj Alberti u Kanadi

  • Šareni svijet

  • 12. Feb. 2020  

  • 0

I sve to zahvaljujući Johnu De Grootu, farmeru i paleontologu entuzijastu koji je pronašao fosil, navodi se u priopćenju Kraljevskog muzeja Tyrrell u Alberti, gdje će fosili uskoro biti izloženi, piše CNN.

Ovo je prvi novi tiranosaur koji je pronađen u Kanadi poslije 50 godina i ujedno jedna od najstarijih vrsta tiranosaura pronađena u Sjevernoj Americi. Istraživači vjeruju da je ovaj  Thanatotheristes degrootorum živio oko 2,5 milijuna godina prije svog bliskog rođaka Tiranosaura rexa.

Thanatotheristes degrootorum je prije 79,5 milijuna godina vladao zemljom, danas poznatom kao Sjeverna Amerika, kao zastrašujući predator. Mogao je izrasti i do 30 stopa u dužinu (devet metara) i težio je više od dvije tone. Usporedbe radi, Tiranosaur rex je mogao dostići oko 40 stopa u dužinu (oko 12 metara).

Njegovo ime predstavlja kombinaciju riječi "Thanatos", grčki bog smrti, i riječi "teriste" - onaj koji žanje. Drugi dio imena odabran je u čast De Groota koji je fosile pronašao tijekom pohoda u blizini Haysa, Alberta.

"Pronalazak kosti vilice bio je apsolutno zapanjujuć. Znali smo da je poseban, jer se jasno vide fosilizirani zubi", kaže De Groot.

Jedinstvene osobine fosila pomogle su istraživačima utvrditi da je riječ o posebnoj vrsti, navodi se u studiji objavljenoj u ponedjeljak.

"Thanatotheristes se razlikuje od svih ostalih tiranosaura po brojnim karakteristikama lubanje, ali najistaknutije su grbe na nosu koje se protežu sve do gornje vilice", rekao je Jared Voris, vodeći autor studije.

Tijekom godina je otkriveno mnoštvo fosila dinosaura u Kanadi, točnije Alberti. Ovaj novootkriveni fosil pridružuje se obitelji drugih tiranosaura koji su pronađeni u Kanadi: Daspletosaur, Gorgosaur, Albertosaur i Tyrannosaur rex.

Daspletosaur je posljednje otkriće fosila tiranosaura u Kanadi i pronađen je 1970. godine. Otkriće ovog fosila omogućilo je istraživačima utvrditi da su različite grupe tiranosaura živjele širom Sjeverne Amerike, odvojene jedna od druge tijekom razdoblja kasne Krede prije između 74 i 80 milijuna godina.

Grupa Daspletosaura, kojoj je pripadao Thanatotheristes, lutala je između južne Alberte i Montane, dok je druge bilo moguće naći u središnjoj Alberti ili u južnim dijelovima SAD-a.

Među poznatim suvremenicima Thanatotheristesa, također otkrivenih u Alberti, nalaze se i rogati Ksenoceratops. Mnogi drugi dinosauri pronađeni u Alberti datiraju iz razdoblja prije 66 do 77 milijuna godina.

Izvor: Ancient Finds 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...