SENZACIONALNO OTKRIĆE: Otkrivena nova vrsta dinosaura, na tijelu ima...

Nova vrsta nazvana je Vectipelta barretti - po profesoru Paulu Barrettu koji je 20 godina radio u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.

  • Šareni svijet

  • 16. Jun. 2023  

  • 1

Nova vrsta dinosaura s oklopljenim tijelom otkrivena je na britanskom otoku Wight prvi put nakon 142 godine.

Dinosaur pripada skupini dinosaura biljojeda poznatih kao ankilosauri, a njegovi ostaci pronađeni su u formaciji Wessex na otoku - nalazištu fosila koje datira negdje između 145 i 66 miliona godina.

Nova vrsta nazvana je Vectipelta barretti - po profesoru Paulu Barrettu koji je 20 godina radio u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.To je drugi oklopljeni dinosaur koji je pronađen na otoku, a prvi je Polacanthus foxii - iskopan 1865. godine.

Stuart Pond, istraživač na Odjelu znanosti o Zemlji Prirodoslovnog muzeja, rekao je: "Gotovo 142 godine, svi ostaci ankilosaura s otoka Wight pripisani su Polacanthus foxii, poznatom dinosauru s otoka, a sada sve treba ponovno provjeriti s obzirom na otkriće nove vrste".

Iako oba ankilosaura potiču s istog otoka, istraživači su otkrili da nisu u bliskom srodstvu. Zapravo, rekli su, V barretti je uglavnom blisko povezan s nekim kineskim ankilosaurima, što sugerira da su se ti dinosauri slobodno kretali iz Azije u Europu u razdoblju rane Krede (prije 145 do 66 miliona godina).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...