PRAVNI EKSPERT, KASIM TRNKA, ZA "SB": "Dodik je krenuo u rušenje ustavnog poretka"!

Nakon današnje izjave Milorada Dodika da će RS "formirati svoje državne nezavisne organe", zatražili smo mišljenje profesora ustavnog prava Kasima Trnke.

  • Politika

  • 12. Feb. 2020  12. Feb. 2020

  • 3

Posljednja u nizu izjava kojju je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio kao reakcija na odluku Ustavnog suda BiH je i da će “RS ići svojim putem”:

"Rješenje će biti da će RS ići svojim putem i otići će. Znači da će formirati svoje državne nezavisne organe i funkcionisati na teritoriji RS. Ima sve elemente države, svoje institucije, svoj narod", rekao je za N1 Dodik.

Profesor ustavnog prava, bivši sudija Ustavnog suda BiH i član Venecijanske komisije, Kasim Trnka, za “Slobodnu Bosnu” okarakterisao je ovakvu Dodikovu poruku kao secesionističku:

“To znači apsolutno secesiju, što onda znači rušenje ustavnog poretka u Bosni i Hercegovini. U krajnjem slučaju to znači potpunu destabilizaciju prilika u BiH.”

“Samo se postavlja pitanje kako će reagirati dosadašnji “mentori” Republike Srpske, a to su Srbija i Rusija. Ako i oni podržavaju ovakav postupak, onda to zaista dobiva jedan svjetski značaj, gdje će se morati i ostale velike sile odrediti prema tome”, naglasio je profesor Trnka.

Proferos Trnka  je naglasio da se odlukom o bojkotu koju su donijele vlasti u manjem bh. entitetu, flagrantno krše princip vladavine prava.

- Time se deklariraju da rade suprotno svim evropskim standardima i evropskim vrijednostima. Konačno su pokazali o kakvom se sistemu radi i šta oni namjeravaju u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Nepoštivati odluke Ustavnog suda, to je u demokratskom svijetu potpuno neprihvatljivo – kazao je Trnka.

-U konkretnom slučaju, kaže profesor Trnkaa, ne radi se samo o kršenju Dejtonskog sporazuma nego je to svojevrstan državni udar.

- Nepoštivanje vladavine prava i odluka institucija BiH, to je apsolutno dovođenje u pitanje funkcioniranja ukupnog sistema. Znači, radi se o svojevrsnom obliku državnog udara i tu neko mora da intervenira, ili visoki predstavnik ili međunarodna zajednica u širem smislu – kazao je profesor Trnka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...