KASIM TRNKA UPOZORAVA NA OPAKI SCENARIO: "Do detalja je razrađen plan o secesiji, treba intenzivirati saradnju s NATO snagama"

Posebno su se osvrnuli na izjave Dodika o "islamskom bošnjačkom faktoru" kao prijetnji stabilnosti u regionu i Evropi, negiranju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici te suspenziji ustavno-pravnog poretka u BiH donošenjem Nacrta Izbornog zakona entiteta RS.

  • Politika

  • 31. Mar. 2024  

  • 3

U Sarajevu je danas održana konferencija za medije Vijeća Kongresa Bošnjačkih Intelektualaca, a povod je, kako su organizatori naveli, nacionalistički nastup predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika na sjednici NSRS.
Dodik je, ističu, na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske izrekao niz neistina, prenosi Klix.ba.

Posebno su se osvrnuli na izjave Dodika o "islamskom bošnjačkom faktoru" kao prijetnji stabilnosti u regionu i Evropi, negiranju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici te suspenziji ustavno-pravnog poretka u BiH donošenjem Nacrta Izbornog zakona entiteta RS.

Zamjenik predsjednika Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar istakao je da treba ukazati na sve laži koje je u 65 minuta govora u NSRS izrekao Dodik.

"Nijednu istinitu činjenicu ni dokaz nije kazao kada je govorio o Ustavu, kada je govorio o Dejtonu, kada je govorio o genocidu, jer dokumenti govore suprotno od onoga što je izjavljivao predsjednik RS-a. Onda se postavlja pitanje kako je moguće da neko na takav način iznosi laži i obmanjuje sviju", rekao je Zlatar.

Dodao je da je posebno opasna stara teza koja se ponavlja, a u kojoj se predstavlja da je bošnjački i islamski faktor prijetnja miru u Evropi.

Podsjeća da je Dodik za govornicom u NSRS negirao genocid u Srebrenici te smatra da je i da je Tužilaštvo moralo odmah po službenoj dužnosti formirati predmet i otvoriti postupak zbog kršenja odredbi Krivičnog zakona.

"Ono što je posebno zanimljivo, otužno, jadno jeste pokušaj da Bošnjake kao evropski historijski narod ponovo svodi na muslimane čime vrijeđa jedan kompletan kulturno-historijski autohtoni narod Bosne", rekao je Zlatar.

Kasim Trnka ističe da se u Srbiji i RS-u stalno govori da je Srbija garant Mirovnog sporazuma iako je očigledno i sasvim jasno da je Srbija jedan od potpisnika tog ugovora čime preuzima propisane obaveze i odgovornosti u njegovoj implementaciji.

"Iz prve rečenice Sporazuma jasno proizlazi da se radi o međudržavnom oružanom sukobu u kojem, očigledno, BiH nije napadala ni Srbiju ni Hrvatsku", objašnjava Trnka.

Dodaju da se Ustavom, niti bilo kojim pravnim dokumentom, entitetima ne daje karakter državnosti.

"Entiteti su kreacija Ustava BiH i ne mogu postojati izvan tog okvira. Režim u RS-u duži niz godina pokušava da entitetu pribavi karakter države. Do detalja je razrađen plan o secesiji što je direktno antidejtonsko i antiustavno djelovanje i što može dovesti samo do novih sukoba, uključujući i oružane", kaže Trnka.

 

Dalje navode da je Ustavom i Aneksom 3. Sporazuma je propisano da Parlamentarna skupština BiH donosi Izborni zakon BiH.

"Pokušaj donošenja paralelnog izbornog zakona u RS-u je direktno antidejtonsko i antiustavno djelovanje secesionističkog režima u RS-u", ističe Trnka.

Iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca ističu da od domaćih i međunarodnih aktera očekuju odlučnu i brzu reakciju jer Dodik i njegovi mentori iz Srbije mogu načiniti nesreću koja je bivšu Jugoslaviju zadesila devedestih godina.

"Od Tužilaštva Bosne i Hercegovine očekujemo da odmah formira predmet i promptno podnese krivičnu prijavu protiv Dodika radi negiranja genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice jula 1995. godine, kako je predviđeno dopunama Krivičnog zakona BiH, a na osnovu izjava na sjednici NSRS. Od Članova Predsjedništva BiH zahtijevamo da odmah intenziviraju pregovore sa NATO savezom u cilju provođenja člana 84. Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine koji je na snazi i koji je usvojen od strane PSBiH", ističu.

Također navode da je potrebno da se putem OHR-a odmah implementiraju odredbe o zapošljavanju nesrpskog stanovništva u institucijama entiteta RS-a, ali i da se odmah i bez odlaganja angažiraju međunarodne snage stacionirane u BiH raspoređivanjem na granicu sa Srbijom, kao i u entitetu RS gdje žive bošnjački povratnici, koje će pružiti neophodnu zaštitu bošnjačkom stanovništvu.

 

Traže i da se ambasador Turske u BiH očituje o izjavama Dodika u NSRS, posebno u kontekstu predstavljanja bošnjaka zbog svoje islamske vjere kao prijetnje sigurnosti u regionu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...