VUK JEREMIĆ, OTVORENO: „Milo Đukanović je izgubio kompas, a Vučić želi preuzeti kontrolu, ali imaju zajedničkog neprijatelja…“

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović "u dobroj mjeri izgubio kompas" kada je riječ o događajima u toj državi, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastoji da "preuzme kontrolu nad procesom" tako što pokušava da sebi privuče mitropolita Amfilohija, koji je na čelu narodnog protesta

  • Regija

  • 13. Feb. 2020  

  • 0

"Vučić se trenutno udvara Amfilohiju, šalje mu poruke da ga podržava, da na njegovu podršku može da računa, a u istom trenutku u kojem mu to govori radi mu o glavi preko diplomatskih kanala na Zapadu, gdje Amfilohija predstavlja kao ispostavu ruskih interesa. Da stvar bude bizarnija i užasnija, to mu u isto vrijeme radi i u Moskvi", rekao je Jeremić u intervjuu za portal direktno.rs.

Jeremić je dodao da Vučić i njegovi ljudi u Moskvi predstavljaju Amfilohija kao čovjeka koji je slijepo odan Carigradskoj patrijaršiji i koji čini sve što je u njegovoj moći da se interesi Rusije potisnu sa Balkana.

Jeremić je istakao da su Đukanović i Vučić "u priču o zakonu o vjerskim slobodama u Crnoj Gori" ušli zajedno i da će u njoj ostati zajedno do kraja, dodavši da su "njihovi kriminalni interesi previše uvezani da bi mogli da se razdvoje".

Kao dokaz da je "zakon o otimanju i raščinjavanju SPC-a u Crnoj Gori" donijet u dogovoru Đukanovića i Vučića, Jeremić je naveo da ni Vučić, niti Ivica Dačić i srbijanska diplomatija nisu nijednim formalnim aktom "prstom mrdnuli nakon usvajanja zakona".

"Vučić i Đukanović su odlučili da taj zakon bude usvojen kako bi eliminisali mitropolita Amfilohija, zajedničkog neprijatelja obojice, kao i da bi se u Crnoj Gori formiralo nešto slično 'Srpskoj listi' na Kosovu i Metohiji - a to je da grupa korumpiranih političara dobije monopol nad predstavljanjem Srba", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi Vučić tako dobio svoj paket akcija u Crnoj Gori, a Đukanović još četiri godine vlasti nakon parlamentarnih izbora koji će u Crnoj Gori biti održani ove godine.

"Ali u međuvremenu se desilo nešto što nisu planirali ni Đukanović, ni Vučić ni Beba, a to je da se stvar otela kontroli, jer su pogodili u nešto od čega su oni operisani, a to je dostojanstvo. To je osjećaj identiteta, to je želja da se ostane vjeran i odan onome što su vam preci ostavili", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković u skoroj budućnosti morati da odgovori na seriju veoma neprijatnih pitanja o pronevjeri sredstava namijenjenih Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Pronevjereni su milioni namijenjeni SPC-u za radove na Hramu Svetog Save, na primjer. To će postati jedan od najžešćih skandala koji će zatresti Srbiju. I to u ne toliko dalekoj budućnosti", rekao je Jeremić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...