VUČIĆ SE RIJEŠIO OPOZICIJE: Nakon izbornih manipulacija, kraj za Vuka Jeremića, Boška Obradovića, Borisa Tadića…

Uz lidera Vuka Jeremića ostavke je podnio cijeli vrh stranke skupa sa Predsjedništvom.

  • Regija

  • 05. Jan. 2024  

  • 0

Izborne manipulacije u režiji režima Aleksandra Vučića, a uz svesrdnu pomoć predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika tema su o kojoj danima pišu regionalni i svjetski mediji.

Epilog svega je sumnjiva pobjeda Vučićevog SNS-a ali i potpuno rješavanje problema opozicije od strane vladajućeg režima.

Pa je tako čak pet stranaka, od kojih su tri prethodno bile parlamentarne, nisu prešle izborni prag na nedavno održanim izborima 2023. godine. Od toga, dvije su - Dveri i Narodna stranka - u međuvremenu ostale bez lidera i čeka ih odabir novog rukovodstva.

Na spisku stranaka koje ostaju bez mandata ali i novca su Narodna stranka, Dveri, Zavetnici i Socijaldemokratska stranka Srbije (SDS) Borisa Tadića.

Ulazak u Skupštinu Srbije za koalicije i stranke znači ozbiljan priliv novca iz budžeta, neophodan za rad stranaka, aktivnosti, plaće. Stranke koje su na ovim izborima prešle cenzus od 3 posto dobit će 23.398 eura po mandatu, što predstavlja ozbiljan resurs za dalji rad i funkcioniranje.

Nije zanemarljiv ni financijska injekcija na nivou Beograda. U prošlom mandatu opozicija je dobijala 50.000 dinara mjesečno po odborniku, što bi značilo da bi za 42 mandata dobili 2,1 milion dinara. Uz to, svakom odborniku u Skupštini grada Beograda slijedi naknada od 40.000 dinara mjesečno.

Uz lidera Vuka Jeremića ostavke je podnio cijeli vrh stranke skupa sa Predsjedništvom.

Ostavku na čelo Dveri podnio je lider Boško Obradović koji je sa osvojenih 3,92 u aprilu 2022. godine pao na 2,76 posto.

Ostavku još uvijek nije podnio Boris Tadić, no ni takav scenarij nije isključen.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...