NAJGORE ZA MANCHESTER CITY TEK SLIJEDI?: Oduzimanje titula, izbacivanje u četvrti rang, ALI OD OVOGA NAJVIŠE STRAHUJU

Izbacivanje u niži rang, oduzimanje naslova prvaka iz sezone 2013/14., osipanje momčadi... Projekt šeika mogao bi doživjeti potpuni krah ne poništi li Sportski arbitražni sud Uefinu odluku

  • Sport

  • 16. Feb. 2020  

  • 0

Uefa je izbacila Manchester City iz Europe za iduće dvije sezone, a uz to je engleski klub udarila po džepu te će morati platiti 30 miliona eura kazne. Ipak, engleski mediji javljaju da im najgore tek slijedi.

Naime, City je prekrišio i pravila Premiershipa lažiranjem financijskih izvješća od 2012. do 2016. godine, kad je klub na pojačanja potrošio 700 milijuna eura. Telegraph piše da Cityju prijeti oduzimanje bodova od strane FA-a, a možda čak i izbacivanje u četvrti rang.

U spomenutom razdoblju City je osvojio naslov prvaka 2013/14. sa samo dva boda ispred Liverpoola. Utvrdi li Premiership prijestupe kakva je utvrdila Uefa, prijeti mu oduzimanje bodova pa bi naslov mogao pripasti Liverpoolu, piše Daily Mail, koji tvrdi i kako bi klub zbog financijskih prijestupa mogao biti primoran prodavati najveće zvijezde poput Kevina De Bruynea i Raheema Sterlinga.

Aferu je prvi otkrio njemački Der Spiegel 2018. Spiegelov izvor bio je portugalski haker Rui Pinto.

Spomenuti haker u zatvoru je već godinu dana zbog istrage koja ga je osumnjičila zbog čak 147 kaznenih djela, no na sudu će se naposljetku sukobiti samo s 90 tačaka optužnice - redom hakiranja, sabotaže i prevare. Pintova žalba odbijena je u četvrtak i ne čini se da će uskoro na slobodu. Ipak, za sobom je povukao City...

City ima još sedmicu dana za podnošenje žalbe Sportskome arbitražnom sudu (CAS) u Lausannei i, prema najavama, to će i učiniti.

- Žao mi je zbog Pepa, City pod njegovim vodstvom igra fenomenalno. Momčad sigurno nije imala pojma što se događa i nije kriva. A je li klub prekršio neka pravila ili ne, u to ne želim ulaziti - rekao je menadžer Liverpoola Jürgen Klopp.

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...