DIREKTOR OŠ GRBAVICA II ZA "SB": "Nema mjesta panici, evo kakvo je stanje naše djece koja su bila u Milanu..."

Bakal je rekao da je 14 učenika iz OŠ Grbavica II išlo na studijsko putovanje na jednu izložbu fotografija u Milanu

  • Vijesti

  • 25. Feb. 2020  25. Feb. 2020

  • 0

Učenici Osnovne škole Grbavica II, direktor i nastavnica koji su prošle sedmice boravili u Milanu u Italiji, nisu zaraženi koronavirusom, potvrdio je za Slobodnu Bosnu direktor Osnovne škole Grbavica II Sabahudin Dino Bakal.

Bakal je rekao da je 14 učenika iz OŠ Grbavica II išlo na studijsko putovanje na jednu izložbu fotografija u Milanu, te da tokom putovanja nisu imali nikakvih problema.

"U ponedjeljak smo normalno došli na posao u školu. Ja sam se osjećao iscrpljeno, otišao sam doktoru. Pregledan sam, nemam nikakvih simptoma, ali iz predostrožnosti mi je otvoreno bolovanje. Sva djeca su trenutno zdrava, bez ikakvih simptoma bolesti, i mi smo stalno u kontaktu sa njihovim roditeljima. Iz Epidemiološke službe su preporučili da djeca budu 14 dana pod nadzorom u kućnoj izolaciji", rekao je naš sagovornik.

Na pitanje da li su znali za epidemiju koronavirusa u Italiji tokom boravka u Milanu, Bakal je rekao da niko ništa nije znao do pred polazak nazad u Sarajevo.

"Pred autobusom su nam rekli da su se na periferiji Milana pojavili slučajevi zaraze. Mi smo normalno prešli sve granice i došli u Sarajevo. Nismo imali nikakvih problema tokom putovanja", kazao je Bakal.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo ranije je saopćeno da Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo KS kontinuirano provodi zdravstveni nadzor.

Iz Kriznog štaba navode da se, prema navodima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, vjerovatnost zaraze Koronavirusom (COVID2019) za stanovništvo Evrope smatra veoma niskom.

Poručuju i da će nastaviti djelovati po planu pripravnosti, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

Podsjećamo, troje Kineza je u petak, 21. februara 2020. godine stavljeno pod nadzor u Sarajevu zbog sumnji na koronavirus.

"Trenutno su u Kantonu Sarajevo pod zdravstvenim nadzorom tri osobe koje su doputovale iz NR Kine, a što je u skladu s propisanim procedurama i naredbama nadležnih institucija. Dužina trajanja nadzora je vremenski interval najdužeg inkubacionog perioda za određenu zaraznu bolest, što je u ovom slučaju 14 dana", navode iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Glasnogovornik Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić izjavio je za N1 televiziju da sve preporuke Ministarstva koje su se do sada odnosile na putnike iz Kine, sada se odnose i na one koji u Bosnu i Hercegovinu dolaze iz Italije, Južne Koreje i Irana.

"Svi koji iz ovih zemalja stignu u BiH moraju ispuniti sanitarni upitnik u koji između ostalog unose lične podatke, podatke o putovanju, te mjestu boravka u BiH. Svi podaci se dostavljaju entitetskom i kantonalnim zavodima za javno zdravstvo", naveo je Peršić.

Napominje da su od jučer pooštrene mjere za sve putnike koji dolaze sa područja Italije, Južne Koreje i Irana.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...