ODLIČNE VIJESTI: Istraživači razvili novu verziju mRNA cjepiva, stigli ohrabrujući rezultati…

Već rade na saRNA cjepivu protiv gripe, koje bi nudilo dužu zaštitu.

  • Zdravlje

  • 04. Feb. 2024  

  • 0

Pandemija koronavirusa upoznala je svijet s mRNA cjepivima. Istim onim cjepivima koja, umjesto da u sebi sadrže oslabljenu verziju virusa, koja će potaknuti imunološki sistem na reakciju, sadrži upute za stvaranje antivirusnog odgovora kojim se tijelo može boriti protiv samog virusa.

No, znanstvenici u Japanu napravili su novo mRNA cjepivo protiv koronavirusa koje je još naprednije. Radi se o saRNA cjepivu (samopojačavajućem mRNA cjepivu) koje ne samo da tijelu daje upute kako se boriti protiv virusa, već i kako proizvesti više mRNA. Tačnije, tijelu daje upute kako izraditi dodatne upute za borbu protiv virusa.

Konvencionalna mRNA cjepiva sastoje se od glasničke RNA koja nosi genetski kod za, u ovom slučaju, vršni protein koronavirusa. Nakon što ta mRNA uđe u tijelo, tijelo ju prevodi u proteine ​​istim staničnim strojevima koji prevode našu vlastitu glasničku RNA. S druge strane, samopojačavajuća mRNA cjepiva sadrže gen koji kodira vršne proteine kao i virusne gene koji daju informacije kako ponoviti upute za stvaranje zaštite - enzim tako služi kao fotokopirni uređaj.

Zašto je to važno? Jer saRNA, odnosno samopojačavajuća RNA cjepiva, upravo zbog činjenice da dolaze s dodatnim uputama, mogu biti primjenjena u manjoj dozi. Istraživači koji su uspoređivali mRNA i saRNA cjepivo, otkrili su kako je moguće postići istu razinu zaštite sa samo 1/64 doze saRNA cjepiva. Osim toga, istraživači procjenjuju da bi saRNA cjepiva mogla izazvati dugotrajniji imunološki odgovor u odnosu na mRNA cjepiva, jer će se upute za borbu protiv virusa kopirati i duže ostajati u tijelu. No ne i zauvijek.

Japansko cjepivo, LUNAR-COV19, tokom istraživanja, pokazalo je da može duže održavati visoku razinu antitijela kod osoba koje su primile to cjepivo u odnosu na osobe koje su dobile mRNA cjepiva kompanije Pfizer i BioNTech. S obzirom na dobre rezultate, japanska kompanija koja je razvila cjepivo, već radi na saRNA cjepivu protiv gripe, koje bi nudilo dužu zaštitu.

Istraživači se nadaju da će daljnji razvoj mRNA dovesti do još boljih i učinkovitijih cjepiva, ali i terapija za rijetke i po život opasne genske bolesti, piše MIT Technology Review.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...