NAUČNICI OTKRILI: Virusi vole suho i toplo vrijeme - baš kakvo je već danima u BiH!

Sutra se u BiH prognozira oblačno vrijeme s mjestimičnom kišom i susnježicom u noćnim satima, a takve vremenske prilike spriječavaju širenje korona virusa!

  • Zdravlje

  • 25. Feb. 2020  25. Feb. 2020

  • 0

Istraživači s Mount Sinai School of Medicine u New Yorku posmatrali su virusima zaražene i zdrave zamorce u prostorijama s različitom klimom. Pri visokoj vlažnosti zraka iznad 80 posto virus se uopće nije prenosio, a pri temperaturama oko pet stepeni stopa zaraženosti bila je daleko viša nego pri temperaturi od 20 stepeni.

Kad bi temperatura dostigla oko 30 stepeni, širenje zaraze bi prestalo. Njihovo Istraživanje sugerira da relativno
suhi zrak te niske temperature pogopduju širenju virusa, odnosno da se visrusi teže šire kada je zrak vlžan a temperature visoke. 

U BiH za razliku od virusom zahvaćenih talijanskih regija, temperature cijele zime iznad prosjeka, a padavina gotovo da i nije bilo. Vlažno i toplo virusi ne trpe, a hladno i suho im odgovara. U nas je, ponovimo, već danima toplo i suho, ali sutra bi moglo doći do promjene koja neće pogodovati širenju virusa. 

Kiše bi moglo biti i u četvrtak i petak, kada će teperature zraka biti relativno visoke - između  5 i 10°C, što će usporiti širenje virusa.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...