ERDOGAN PORUČIO EVROPI: "Nakon što smo otvorili granicu počeli su telefonski pozivi da je zatvorimo, to je gotovo, sada ćete i vi..."

Turska se nada i radi na postizanju primirju u sirijskoj provinciji Idlib, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

  • Svijet

  • 02. Mar. 2020  

  • 4

- Moja jedina želja je da ovu borbu okončam pobjedom i spriječim dalje krvoproliće, trajnim primirjem. Za to koristimo sve naše diplomatske kanale, uporedo s našom borbom na terenu - rekao je Erdogan na skupu zvaničnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u glavnom gradu Ankari.


Erdoganova izjava došla je uoči njegovog sastanka u četvrtak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Idlibu na sjeverozapadu Sirije, u trenutku kada su tamo prošle sedmice 34 turska vojnika poginula, te pokretanja nove turske vojne operacije "Proljetni štit" u nedjelju.

Turska vrši pritisak na Rusiju da učini više kako bi obuzdala napade snaga odanih režimu Bashara al-Assada u regiji.

- Za svakog našeg šehida uništavamo desetine elemenata režima i tjeramo ih da plate veliku cijenu uništavajući njihove borbene avione i municiju - rekao je Erdogan, govoreći o odmazdi Turske zbog napada snaga sirijskog režima i dodao:

"U nedjeljnom napadu aerodrom Nayrab učinili smo beskorisnim."

Turska je u nedjelju pokrenula operaciju “Proljetni štit“ nakon što su njeni vojnici poginuli u Idlibu, zoni deeskalacije na sjeverozapadu Sirije, u neposrednoj blizini južne turske granice.

- Jedini cilj Turske tokom operacije su vojnici snaga Assadovog režima i elementi u Idlibu u skladu s nacionalnim pravom na samoodbranu - naglasio je ministar obrane Hulusi Akar.

Poginuli turski vojnici radili su na zaštiti lokalnih civila u skladu sa sporazumom s Rusijom iz septembra 2018. godine, kojim se zabranjuju akti agresije u Idlibu.

Međutim, od sporazuma je u napadima sirijskog režima i ruskih snaga ubijeno više od 1.300 civila. Zbog sve učestalijih napada i kršenja primirja oko milion izbjeglica pobjeglo je prema turskoj granici.

- Najveća snaga Turske je solidarnost i bratstvo - rekao je Erdogan te prokomentarisao otvaranje zapadnih granica Turske, kako bi ilegalnim migrantima bio omogućen put ka Evropi:

"Nakon što smo otvorili granicu počeli su telefonski pozivi da je zatvorimo, to je gotovo, sada ćete i vi (EU) nositi dio tereta."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...