ERDOGAN O TURSKOJ ODBRAMBENOJ INDUSTRIJI: "Mi smo jedna od tri najbolje zemlje u svijetu u tehnologiji bespilotnih letjelica"

Navodeći da je Turska do jučer imala odbrambenu industriju koja je gotovo potpuno zavisila o stranim izvorima, te da su "povećali stopu lokalne proizvodnje s 20 posto na 80 posto".

  • Svijet

  • 20. Mar. 2024  

  • 1

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako njegova zemlja pravi značajne korake u oblasti odbrambene industrije, te kako je procenat domaćeg u ovoj oblasti sa 20 povećan na 80 posto.

"Mi (Turska) smo jedna od tri najbolje zemlje u svijetu u tehnologiji bespilotnih letjelica. S našim nacionalnim borbenim avionom KAAN postali smo jedna od četiri zemlje u svijetu koje mogu proizvoditi avione 5. generacije", poručio je Erdogan obraćajući se okupljenim građanima u turskom gradu Isparta.

Navodeći da je Turska do jučer imala odbrambenu industriju koja je gotovo potpuno zavisila o stranim izvorima, te da su "povećali stopu lokalne proizvodnje s 20 posto na 80 posto".

"Nisu nam davali obične pištolje, ali sada postoji potražnja za našim domaćim pištoljima iz cijelog svijeta. Sada smo među vodećim svjetskim izvoznicima u tom području", dodao je Erdogan.

Dotakao se i situacije u Palestini, poručivši da će Turska uvijek biti uz svoju braću Palestince, prenosi Anadolija.

"Proživljavamo jedan tužan ramazan zbog masakara u Gazi. Turska će na sve moguće načine biti uz braću u Gazi. Molimo Boga da pomogne našoj braći", rekao je Erdogan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...