KOD NAS SE VOZAČI JOŠ UVIJEK ZAKLINJU U „GOLF“ I KOMPAKTNU KLASU VOZILA: U razvijenoj Europi to je tek drugi automobil u garaži, a najprodavaniji su…

Europska prodaja vozila porasla je za samo 1.4 posto na ukupno 15.3 miliona vozila prošle godine

  • Auto

  • 03. Mar. 2020  03. Mar. 2020

  • 0

No, zato je količina SUV-ova i crossovera raznih veličina i cijena porasla za 13 posto i dostigla 5.7 miliona vozila.

Još kada tome dodamo 650.000 prodanih vozila u godini koji je samo u 2018. godini porastao za 18 posto ili za 800.000 vozila, do 5 miliona prodanih primjeraka.

S posljednjim porastom potražnje SUV-ovi i crossoveri porasli su na 37 posto ukupne europske prodaje, pokazuju podaci istraživača tržišta JATO Dynamics.

Monovolumeni su opet bili najveći gubitnici u 2019. Prodaja je smanjena za trećinu za male monovolumene i za 26 posto za kompaktna vozila. Potražnja za velikim monovolumenima porasla je za 4.5 posto, na 145.095 vozila, potaknuta snažnom potražnjom za Mercedes-Benz V klasom i Seatovom Alhambrom.

Segment koji je pretrpio najveći pad prodaje su mali automobili čija se prodaja smanjila za 152.806 vozila. Važan faktor tome bio je taj što su mnogi kupci vjerovatno čekali nove generacije vodećih prodavača u sektoru poput Renault Clija i Peugeota 208, koji su predstavili svoje nove modele krajem prošle godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...