OVO SE NE PAMTI VEĆ 30 GODINA: Njemačka pogođena nezapamćenim padom prodaje automobila, stanje je na nivou iz…

Prodaja novih automobila u Njemačkoj opala je na nivo iz 1989. godine.

  • Hronika

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 0

Nakon novog velikog pada prodaje automobila, koji je u julu iznosio 40 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, Njemačka je na putu da se vrati na nivo od prije tridesetak godina.

Prema podacima njemačkog Udruženja uvoznika i prodavača (VDIK), u junu je na najvećem evropskom automobilskom tržištu zabilježeno 220 hiljada novoregistrovanih vozila.

Na osnovu podataka o prodaji u prvoj polovini godine, VDIK procjenjuje da Njemačku očekuje pad prodaje novih automobila od 20 posto na kraju ove, odnosno predviđa se da će u ovoj godini ukupna prodaja dostići 2,8 miliona vozila, prenosi SEEbiz.

Što je još gore, ta procjena se smatra optimističnom. Naime, u prvih šest mjeseci pad je iznosio 35 posto pa bi prodaja u drugoj polovini ove godine trebala biti znatno bolja kako bi se nadoknadio izuzetno slab rezultat u periodu od januara do juna i došlo do prognoziranog minusa od 20 posto na kraju godine.

S druge strane, smatra se pozitivnim to što je zabilježena povećana potražnja za električnim automobilima.

U prvoj polovini ove godine prodato je oko 90 hiljada ovih vozila pa se očekuje da će se godina okončati rastom od 90 posto u odnosu na prošlu godinu kada je riječ o segmentu automobila na struju i hibridnih modela.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...