REGIONALNI EKONOMSKI FORUM U SARAJEVU: Ekonomski stručnjaci iz pet država dogovorili se da...(FOTO)

Na Ekonomskom forumu učestvuje više od 600 učesnika iz svih zemalja regije

  • Ekonomija

  • 05. Mar. 2020  05. Mar. 2020

  • 0

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine postaje tradicionalna manifestacija koja se prilagođava promjenama u svjetkoj ekonomiji i izazovima savremenog poslovanja, rečeno je danas na otvorenju Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine 2020. koji se održava u Sarajevu. 

"Ekonomski forum Bosne i Hercegovine predstavlja eminentni ekonomski skup ",opisao federalni premijer Fadil Novalić koji je jedan od panelista. Naveo je da analizira događaje iz prethodnog perioda na naučno-praktičnom nivou te otvara pitanja kuda i kako dalje.

"Pet država učestvuje u njegovom radu. Dobro je da ekonomija pokušava ostati u središtu stvarnosti u BiH iako ima jaku konkurenciju u političkim negativnim događajima", rekao je Novalić.

"Profesor Jeffrey Sachs me prije nekoliko godina naučio da je on iz učestvovanja u dizanju ekonomija po svijetu, da on nije našao nijednu ekonomiju koja je bila uspješna ukoliko nije bila u harmoniji ili najblaže rečenu u saradnji sa svojim susjedima", izjavio je moderator foruma Zlatko Lagumdžija najavivši obraćanje uglednog profesora.

Ugledni profesor Sachs, koji je ranijih godina dolazio u Sarajevo, ovaj put obratit će se putem Skypea. Svoj dolazak otkazao je jučer zbog globalnog problema u vezi s koronavirusom.

U skladu s promovisanom politikom regionalne saradnje na formu učestvuju i bivši predsjednik i premijer Crne Gore Filip Vujanović, bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor te bivši srbijanski premijer Mirko Cvetković, a skupu će se obratiti i entitetski i državni premijeri Novalić i Tegeltija.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koji je organizator događaja, Jasmina Selimović je kazala da organizatori četvrti put okupljaju vodeće ekonomske stručnjake.

"Cilj nam je iznalaženje konkretnih prijedloga i rješenja za BiH, za poboljšanje njene pozicije u regionu, ali i nešto što će naši građani osjetiti kao boljitak", istakla je Selimović.

Zoran Tegeltija se u svom obraćanju ponadao da će forum proizvesti zaključke koji će pomoći donosiocima ekonomskih politika da one budu uspješnije te da privredni rast bude bolji nego je u ovom trenutku.

"Afirmišemo vrijednosti zajedništva i pokazujemo da te vrijednosti treba što prije usvojiti. Samo zajedno možemo da budemo jaki i samo tako da iskoristimo ekonomski potencijal naših država", istakao je Filip Vujanović posebno potcrtavši sporazum o granicama Crne Gore i BiH, kao veliki uspjeh u svom mandatu.

Na Ekonomskom forumu učestvuje više od 600 učesnika iz svih zemalja regije, a organizira ga Ekonomski fakultet Univerziteta u Srajevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...