"SB" NA LICU MJESTA: U Sarajevu počeo Ekonomski forum BiH 2021., pogledajte detalje (FOTO)

Glavni govornici ovogodišnjeg Ekonomskog foruma su predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti Geri Jakobs te potpredsjedavajući Međunarodnog centra “Nezami Gandžavi” Ismail Serageldin, koji je i nekadašnji potpredsjednik Svjetske banke.

  • Ekonomija

  • 27. Apr. 2021  27. Apr. 2021

  • 2

Ekonomski forum BiH 2021. održava se u Sarajevu, a fokus je na jačanju zelene ekonomije kroz ciljeve održivog razvoja u Evropi i šta će biti ili već jeste nova normalnost u društvenom poretku nakon pandemije koronavirusa.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmina Selimović izjavila je da će se Ekonomski forum ove godine, zbog pandemije Covida-19, održati i online putem.

Ekonomski forum BiH održava se petu godinu zaredom, a do sada je okupio više od 2.200 učesnika, većinom predstavnika izvršne vlasti u BiH, kao i regionalnih kompanija, diplomatskog sektora i akademske zajednice.

Glavni govornici ovogodišnjeg Ekonomskog foruma su predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti Geri Jakobs te potpredsjedavajući Međunarodnog centra “Nezami Gandžavi” Ismail Serageldin, koji je i nekadašnji potpredsjednik Svjetske banke.

U prvom panelu zajedno s Jakobsom govorit će predsjednik Evropskog udruženja ekonomista za zaštitu životne sredine i resursa Fibi Kunduri, bivši predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Sabina Silajdžić, a moderator prve sesije je redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Zlatko Lagumdžija.

O zelenoj ekonomiji i ciljevima održivog razvoja u Evropi, zapadnom Balkanu i BiH, osim Serageldina, govorit će i bivši predsjednik Vlade Češke Jan Fišer, direktor marketinga, korporativnih komunikacija i upravljanja održivošću Raifeissen banke za BiH Belma Hadžiomerović te izvršni direktor za kapitalne investicije Javnog preduzeća “Elektroprivreda BiH” Senad Salkić.

Moderator druge sesije je redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Fikret Čaušević.

Pojam održivog razvoja dovodi se u vezu sa zaštitom životne sredine, planiranjem društvenog razvoja, ekološkim, ekonomskim i političkim pitanjima, a ujedno spaja brigu za živi svijet na Zemlji i za očuvanje kapaciteta prirodnih resursa s društvenim i ekološkim izazovima čovječanstva.

Aktuelnosti pojma održivog razvoja naročito doprinose izazovi koji dolaze s ugroženošću životne sredine, a kroz 17 ciljeva jasno je opisan put kojim planeta treba ići u narednim godinama.

Zelena ekonomija je u posljednjih nekoliko godina promovisana kao velika promjena u razmišljanju i smatra se mogućim rješenjem za poboljšanje ekonomskog rasta, uz smanjenje potrošnje resursa i sprečavanje uništavanja ekosistema.

Osnovna ideja Foruma je uspostavljanje jedinstvene platforme koja povezuje predstavnike poslovne zajednice, akademije i kreatora ekonomskih politika, a s ciljem promocije preduzetničkih inicijativa i partnerstava, jačanja javno-privatnog dijaloga i prezentacije naučnih i tehnoloških rješenja za promovisanje održivog razvoja BiH i regiona.

Forum organizuju Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo, piše Srna.

Ovogodišnji, Peti ekonomski forum organizovan je u saradnji s Fondacijom društva zajedničkih vrijednosti, Međunarodnim centrom “Nezami Gadžavi” i Svjetskom akademijom nauka i umjetnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...