SARAJEVSKI FAKULTETI SPREMNI DOČEKALI KORONA VIRUS: Online nastava krenula na većini fakulteta!

Vlada Kantona Sarajevo održala je vanrednu sjednicu na kojoj je odlučeno da se obustavi nastava u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima Univerziteta u Sarajevu, a Slobodna Bosnna je projerila kako će postupati sarajevski fakulteti i danima krize.

  • Mini market

  • 12. Mar. 2020  12. Mar. 2020

  • 0

Jedna od mjera suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, koje je donijela Vlada Kantona Sarajevo svakako je i obustava nastave u školama i na fakultetima u KS. Sva javna okupljanja su zabranjena dok se situacija ne stavi pod kontrolu.

Vlada Kantona Sarajevo održala je vanrednu sjednicu na kojoj je odlučeno da se obustavi nastava u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima Univerziteta u Sarajevu, a da se u naredne dvije sedmice održava online nastava, kazao je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

"Od 12. do 25. marta nastava će se odvijati online putem. Formirani su timovi za realizaciju. Ministarstvo će komunicirati sa školama i dostavljati im instrukcije", pojasnio je Anis Krivić, ministar obrazovanja i nauke KS.

U predškolskim ustanovama program će se odvijati i u narednom periodu uz pojačane higijensko-epidemiološke mjere, dok će se Krizni štab KS očitovati o njihovom daljem radu u naredom periodu.

Učenje na daljinu

Slobodna Bosna istražila je kakva je situacija na fakultetima koji pripadaju Univerzitetu u Sarajevu i da li su oni spremni za online nastavu i duže odsustvo studenata u klupama.

Dekan Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo izjavio je za Slobodnu Bosnu, da je Fakultet političkih nauka sporeman za ovakav vid obustave nastave jer godinama već koriste sistem e-learning, odnosno online predavanja putem video linka.

"Imamo kompletnu nastavu za sve odsjeke, za sve godine i za sve predmete putem intereta. Postoji forum za diskusiju, imamo svu potrebnu literaturu", kazao je Turčalo i dodao da su najviše pogođeni oni fakulteti koji imaju laboratorije, odnosno praktičnu nastavu.

Pravni fakultet također ima predavanja preko interneta odnosno sistem "Distance learning" (DL - učenje na daljinu).

Kako se navodi na internet stranici Pravnog fakuleteta Univerziteta u Sarajevu, zbog brze promjene u svim aspektima ljudskog života, javila se potreba za što bržim i pravovremenim obrazovanjem koje će istovremeno biti široko dostupno.

"DL studij odnosno e-learning možemo definisati kao korištenje informaciono-komunikacionih tehnologija u svrhu prijenosa znanja bez obzira na vrijeme i mjesto polaznika edukacije s jedne i predavača s druge strane. E-learning donosi mnogo prednosti kao što su: Omogućava korisnicima kvalitetno sudjelovanje u nastavi i kada udaljenost, raspored i slične okolnosti to čine nemogućim. Široka dostupnost istovremeno omogućava i istovremeno sudjelovanje velikog broja korisnika. E-learning kursevi su dostupni 24 sata dnevno što omogućava najefikasnije moguće iskorištavanje vremena", navodi se na stranici Pravnog fakulteta.

Tranzicija nastave

Rukovodilac Ureda za odnose sa javnošću Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Lejla Sinanović rekla je za Slobodnu Bosnu da su predavanja u učionicama obustavljena od 12. marta 2020. godine do daljnjeg.

"S tim u vezi, nastava prvog i drugog ciklusa za redovne i redovne samofinansirajuće studente na Ekonomskom fakultetu će biti u narednom periodu odvijanja online na Courseware-u EFSA, prema utvrđenom rasporedu. Nastava i vježbe za studente redovnog i redovnog samofinansirajućeg studija će biti prilagođeni online sistemu održavanja nastave, a predmetni nastavnici će studente obavijestiti o njihovim obavezama i načinu držanja nastave i vježbi putem web stranice predmeta", rekla je Sinanović.

Objašnjava da će biti održane online konsultacije putem BigBlue Button platforme u okviru kojih će studentima biti predočen nastavni sadržaj i dati zadaci predviđeni za nastavnu jedinicu koju studenti trebaju obraditi.

"Nastava za studente DL studija se nastavlja odvijati na Courseware-u, prema utvrđenom rasporedu nastave, dok će nastava i ispiti na međunarodnim studijima, doktorskom studiju, LLL programima biti obustavljena i nadoknađena u učionicama. Tranzicija sa klasičnog predavanja u klupama na online način održavanja nastave za Ekonomski fakultet u Sarajevu neće predstavljati problem zato što naš Fakultet već 15 godina redovno izvodi i DL (Distance Learning) nastavu, te su nastavni materijali spremni za online izvođenje u bilo kojem vremenskom periodu", napominje Sinanović.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...