VOZAČI, OPREZ: Ovo svi radimo, a puno je opasnije od vožnje u pijanom stanju…

Studija je provedena u praksi, a sve teze provjerene su na posebnom poligonu za vrijeme vožnje

  • Auto

  • 22. Mar. 2020  22. Mar. 2020

  • 0

Britanska organizacija koja se bavi prometnom sigurnošću, IAM RoadSmart, objavila je rezultate svoje studije u kojoj navodi da je korištenje infotainment sustava u vožnji opasnije od vožnje u alkoholiziranom stanju. To se posebno odnosi na usluge poput Apple CarPlaya ili Android Auta, koje traže još više vremena.

Studija je ustanovila da baveći se touch screen ekranom i do 16 sekundi ne gledamo cestu. Također, vozači na dopuštenoj granici količine alkohola u organizmu, koja je u Velikoj Britaniji 0.8 promila, usporavaju reakcije za 12 posto. Korištenje kanabisa usporava reakcije za 21 posto, slanje poruka mobitelom za 35 posto, telefonski razgovori s mobitelom u ruci za 46 posto, a produženo korištenje infotainment sustava od 53 do 57 posto. Tek je malo manje opasno korištenje infotainment sustava pomoću glasovnih naredbi.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...