KADA SVE ZAKAŽE PRIRODA IMA RJEŠENJE: Evo kako na prirodan način podići imunitet i odbraniti se od koronavirusa i gripe…

Respiratorno oboljenje koje se proširilo iz Kine uzrokuje umor, groznicu, kašalj, teškoće s disanjem, bolove u mišićima, grlobolju...  

  • Zdravlje

  • 23. Mar. 2020  

  • 0

Baš kao što je to slučaj i s gripom, i ovaj virus širi se kapljičnim putem, pa ga tako možete „zaraditi“ boraveći u prostoriji u kojoj zaražena osoba kiše ili kašlje.

Gripa se ponekad manifestira blažim simptomima, no u nekim slučajevima moguće su i ozbiljnije komplikacije, čak i smrt.

Teški simptomi uglavnom pogađaju osobe jako oslabljena imuniteta i stariju populaciju, kao i one koji već imaju neko srčano ili plućno oboljenje.
 

Ne zaboravite da je vaše najmoćnije oružje protiv gripe snažan imunitet!

Najbolji načini zaštite od gripe

-pazite na osobnu higijenu
-više puta dnevno perite ruke sapunom – najmanje 20 sekundi kako biste uklonili viruse

-neopranim rukama nemojte dodirivati lice

-izbjegavajte kontakt s bilo kojom zaraženom osobom

-izbjegavajte zagušljive prostorije i mjesta s puno ljudi


Povećajte unos vitamina C i D


Ne postoje važniji vitamini za obranu od prehlade i gripe od vitamina C i D.

Vitamin C snaži imunitet i potiče djelovanje bijelih krvnih stanica. Studije su pokazale da se dodatnim unosom vitamina C također skraćuje trajanje prehlade.

Konzumirajte što više voća i povrća bogatog ovim vitaminom. Drugi važan antioksidans kojeg uvelike nedostaje u organizmu modernog čovjeka, koji uglavnom boravi u zatvorenom, je vitamin D.

Ne zaboravite na probiotike i prebiotike

Naša crijevna mikroflora odgovorna za više od 80% našeg imuniteta.

To znači da obrana od virusa započinje u crijevima!

Nahranite svoje dobre bakterije i povećajte njihov broj kako biste bili otporni na viruse, bakterije i druge nepoželjne nametnike.

Želite li povećati unos probiotika, u prehranu uvrstite kiseli kupus koji ujedno obiluje i vitaminom C. Konzumirajte i druge fermentirane namirnice poput jogurta, kefira, misa, tempeha...

Pripazite i na unos prebiotika - namirnica koje hrane vaše dobre bakterije. Među takve namirnice spadaju češnjak, luk, poriluk, šparoge, cikorija, banane...

Sirovi češnjak je odličan ne samo kao hrana vašim dobrim bakterijama, on sadrži i sumporni spoj alicin, koji ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva.

Osim probiotika i prebiotika, konzumirajte svježu, sezonsku, organsku hranu, voće, korjenasto i zeleno lisnato povrće jer sve ove namirnice dodatno jačaju vaš imunitet.

Osnažite imunitet pčelinjim propolisom i đumbirom


Propolis je odlična prva linija obrane od gripe i prehlade.

Ovaj moćni pčelinji proizvod ima antimikrobna svojstva, povećava broj imunosnih stanica i potiče njihovu aktivnost u obrani od virusa.

Čak i ako već imate prehladu ili gripu, uzimajte propolis jer će vam taj prirodni proizvod pomoći u ublažavanju bolova, smanjit će glavobolju te ublažiti kašalj i kihanje.

Izvrstan pomoćnik u jačanju imuniteta je i đumbir.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...