TOTALNI PREOKRET: Krvnik sa Novog Zelanda nakon više od godinu dana priznao ubistvo 51 osobe u džamijama, evo kako je to učinio…

On je pred sudijom priznao i pokušaj ubistva još 40 osoba, kao i jednu optužbu za terorizam

  • Svijet

  • 26. Mar. 2020  

  • 0

Brenton Tarrant, optužen za napade na džamije na Novom Zelandu, priznao je 51 ubistvo 15. marta 2019. godine

On je pred sudijom priznao i pokušaj ubistva još 40 osoba, kao i jednu optužbu za terorizam.

Tarrant je na prethodnim pojavljivanjima pred sudom rekao da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, te je suđenje trebalo započeti u junu.

Napad na dvije džamije u gradiću Christchurchu šokirao je javnost širom svijeta.

Podsjetimo on je noružan automatskim oružjem, upao je u dvije džamije i ubio desetine vjernika.

Novi Zeland je proglasio vanredno stanje zbog koronavirusa, tako da je ovo priznanje izrečeno putem videolinka i niko osim sudije nije bio prisutan u sudnici.

Većina žrtava migranti ili izbjeglice

Procjenjuje se da je na Novom Zelandu tada bilo oko 1,5 miliona komada oružja, a u zemlji živi oko pet miliona stanovnika.

U zemlji je bilo malo napada vatrenim oružjem.

Poluautomatsko oružje koje je korišteno u napadu na Novom Zelandu zabranjeno je u Australiji nakon masakra u Port Arthuru 1996. godine, kada je ubijeno 35 osoba.

Većina žrtava su bili migranti ili izbjeglice iz zemalja poput Pakistana, Indije, Malezije, Indonezije, Turske, Somalije i Afganistana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...