SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA IMA SAMO JEDNU PORUKU ZA BiH: Povećati broj testiranja na koronavirus

Ministar civilnih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević održala je danas radni sastanak sa predstavnikom Svjetske zdravstvene organizacije Viktorom Olsavskim, sa kojeg je poručeno da je najvažnije stalno i kontinuirano povećanje broja testiranih.

  • Mini market

  • 31. Mar. 2020  31. Mar. 2020

  • 0

Tema sastanka je bila organizovanje virtuelne konferencije ministara zdravlja u BiH, koordinatorice Ujedinjenih naroda Ingrid Macdonald, predstavnice UNDP-a Steliane Nederae i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor aOlsavszkog. Cilj ove konferencije bio bi finaliziranje jedinstvene liste potreba medicinske opreme prema WHO, posebno imajući u vidu da je veoma teško doći do adekvatne potrebe u vremenu sveopšte potrebe za medicinskom opremom.

Najvažnija poruka ovog sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva civilnih poslova, se odnosi na stalno i kontinuirano povećanje broja testiranih.

"Testiranje je pola puta ka prevazilaženju problema širenja zaraze koronavirusa. Ova poruka je zajednička i izravan je rezultat razmjene informacija o broju zaraženih i oboljelih u BiH, kao i povećanom broju izvorišta coronavirusa u BiH", navodi se u saopštenju.

Doktor Olsavski pohvalio je trud Ministarstva koje svakodnevno podnosi izvještaj Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji o epidemiološkoj slici u BiH.

Važan aspekt sastanka odnosio se i na finaliziranje priprema za obuku uposlenika Granične policije koju koordinira Ministarstvo civilnih poslova BiH uz podršku SZO. Obuka ima za cilj zdravstvenu zaštitu graničnih policajaca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...