VELIKO ISTRAŽIVANJE "SLOBODNE BOSNE": Ovo su zajedničke karakteristike osoba preminulih od koronavirusa u BiH!

U BiH je do danas koronavirus odnio 26 života, a "Slobodna Bosna" je istražila kako je opaki virus birao žrtve, odnosno koje su zajedničke karakteristike preminulih osoba.

  • Društvo

  • 06. Apr. 2020  06. Apr. 2020

  • 0

Piše: Kenan SILAJDŽIJA

Pandemija koronavirusa odnijela je do sada 26 života u Bosni i Hercegovini. Ukupno je u Federaciji BiH preminulo 15, a u RS 11 osoba. Prvi registrirani slučaj zaraze bio je 5. marta 2020. godine u Čelincu a prvi smrtni slučaj zabilježen je 21. marta u Bihaću.

U Federaciji BiH od ukupno 15 preminulih, osam je muškaraca i sedam žena. U Republici Srpskoj od ukupno 11 preminulih, šest je muškaraca i pet žena.

Prema istraživanju "Slobodne Bosne", nijedna preminula osoba u BiH nije bila mlađa od 50 godina. Također je uočljivo da je mali broj preminulih osoba u dobi između 50 i 60 godina te da je najveći broj, skoro 80 posto preminulih osoba, u dobi između 70 i 90 godina života.

Drugi zaključak našeg istraživanja odnosi se na zdravstveni status preminulih osoba. Ni u jednom slučaju koronavirus nije uspio savladati zdravu osobu, odnosno osobu koja u trenutku zaraze nije imala neku od smrtonosnih bolesti. Čak ni najstarije osobe nisu preminule od koronavirusa nego sa koronavirusom, to jeste preminule su od neke druge smrtonosne bolesti a zaraza je samo ubrzala dolazak neminovne smrti.

Treći zaključak vezan je za polnu strukturu preminulih osoba. I u svijetu, kao i u BiH, koronavirus podjednako napada i muškarce i žene, pa definitivno otpada teza da su žene "zaštićenije". U BiH je od 26 preminulih 14 muškaraca i 12 žena, što je statistički beznačajna razlika.

Čini se da je koronavurus slab protiv jakih, osnosno da je jak isključivo protiv slabih odbrambenih sistema, koji su već iznureni nekim drugim, smrtnosnim oboljenjima i priodnim slabljenjem zbog poodmaklih godina.

Naravno, uzorak od 26 preminulih od koronavirusa suviše je mali da bi se izvodili ozbiljni zaključci, no sasvim je dovoljan da se utvrde indicije.

Prvi slučajevi

Prva preminula osoba od zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini bila je žena iz Bihaća. Ona je imala 76 godina i imala je hroničnih problema sa srcem. Žena je umrla i prije nego što je stigao test na zaraženost koronavirusom iz KCUS-a Sarajevo. Tog 21. marta u BiH su već bile zaražene 93 osobe.

Druga žrtva zaraze preminula je 24. marta a riječ je o službenom vozaču direktora Igmana. On je imao 53 godine. Prema nezvaničnim informacijama, zarazio se tako što je otišao na aerodrom i dovezao zaraženog srbijanskog državljanina, direktora kompanije iz oblasti namjenske industrije, na proslavu 70. godišnjice "Igmana", koja je održana 11. marta u Konjicu. Muškarac je preminuo je u mostarskoj Sveučilišnoj kliničkoj bolnici. Imao je jaku upalu pluća sa obje strane.

52-godišnja žena iz Hrasnice bila je treća žrtva koronavirusa i umrla je 25. marta na putu do doma zdravlja na Ilidži. Naknadnim testiranjem utvrđeno je da je bila pozitivna na virus. Ona je bolovala od karcinoma koji joj je prvi put dijagosticiran 2007. godine.

Naredna osoba preminula je 27. marta. Radi se o 67-godišnjem muškarcu iz Bosanske Krupe koji je bio hospitaliziran u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću. Nekoliko dana prije smrti primljen je u bolnicu. Od ranije je bio hipertoničar, odnosno imao je problema sa krvnim pritiskom. Bio je na respiratoru tri dana. Do tog dana, bilo je 230 zaraženih osoba u BiH.

alt

Dvije osobe preminule su 28. marta. U Grudama je preminuo 64-godišnji muškarac. Imao je tešku upalu pluća i nekoliko dana bio je spojen na respirator. Šezdesetčetverogodišnjak je u bolnicu bio dovezen u teškom stanju, a u njegovoj porodici zaraženi su supruga i sin.

Istog dana, umrla je i žena starije dobi iz Ribnika koja je primljena u bolnicu dan ranije, a bila je u kontaktu sa zaraženim licem. Primljena je s teškom kliničkom slikom i sa razvijenom upalom pluća. Bolovala je od niza hroničnih bolesti. Do tada je bilo već zaraženo 260 osoba.

30. mart - Crni dan u BiH

Najviše preminulih bilo je 30 marta - čak 4. U Gornjem Vakufu umro je stariji muškarac u vozilu Hitne pomoći na putu ka bolnici u Travniku. Testiran je i bio je pozitivan na koronavirus. On nije imao epidemiološki pozitivnu anketu, nije bio u samoizolaciji, niti je imao potvrđene kontakte s nekim ko je pozitivan na koronavirus.

Istog dana preminuo je i muškarac (53) u SKB Mostar 30. marta. U bolnicu je primljen u noći sa 16. na 17. mart 2020. godine. Kasnije je objavljeno da su zaražene i njegova supruga i uposlenica njegove firme s kojima je bio u kontaktu. Sumnja se da je ovaj 53-godišnjak po povratku iz Italije dobio temperaturu i respiratorne tegobe, nakon čega se javio u SKB Mostar, negirajući da je bio u nekoj od rizičnih zemalja.

Istog dana preminula je i 73-godišnja žena iz Brčko distrikta. Kod pacijentice je nastupila iznenadna srčana smrt. Ona je ranije bila na liječenju u Medicinskom institutu "Bayer" (bivši Centar za srce).

Žena (73) iz Širokog Brijega također je preminula 30. marta u Mostaru. Nalazila se u teškom stanju i nekoliko dana bila je na respiratoru.

alt

Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske 31. marta preminula su tri pacijenta, muškaraci starije životne dobi. Riječ je o pacijentima iz Banje Luke i Laktaša kod kojih je ranije bilo potvrđeno prisustvo novog koronavirusa, a koji su imali više hroničnih udruženih oboljenja. 

Žrtve u aprilu

Na Klinici za plućne bolesti na Podhrastovima u Sarajevu je 2. aprila preminula je starija žena koja je bila pozitivna na koronavirus. Pacijentica je umrla od posljedica teške upale pluća koju je prouzročila infekcija Covid-19. 

Muškarac (52), zaposlenik "Elektroprivrede" u Bihaću, preminuo je 2. aprila od posljedica koronavirusa. Njemu je bila potvrđena zaraženost, ali se nalazio na kućnom liječenju. 

Narednog dana, 3. aprila preminuo je stariji muškarac u Banja Luci koji je također imao više hroničnih oboljenja. Liječen je u Klinici za infektivne bolesti od 25. marta.

Kasno navečer 4. aprila preminula je i sedma žrtva zaraze koronavirusom u RS i 18. slučaj u BiH. Riječ je o Đoki Mihajloviću (62), generalnom sekretaru Crvenog krsta RS. On je prva žrtva koronavirusa iz Bijeljine. Imao je više hroničnih udruženih oboljenja, a na Klinici je liječen od 31. marta.

Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS-a 5. aprila u poslijepodnevnim satima preminuo je pacijent pozitivan na koronavirus. Radilo se o muškarcu srednje životne dobi iz Prijedora koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja. Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od 20. marta.

Na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar u ranim satima 4. aprila preminuo je i 61-godišnji muškarac iz Konjica. Riječ je o još jednom radnik fabrike municije Igman iz Konjica i suprugu dr. Armine Lazarević, epidemiologinje u tom gradu. 

Ženska osoba starije životne dobi iz Širokog Brijega preminula 5. aprila je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Bila je povezana s prvim klasterom, priopćili su iz Stožera civilne zaštite ŽZH. 

Također 5. aprila preminula je starija žena iz Bihaća. Ona je preminula uslijed komplikacija koje je uzrokovao koronavirus, a bila je hronični dugogodišnji bolesnik.

U Sarajevu je 5. aprila preminuo prvi ljekar u BiH, a bio je zaposlenik KCUS-a. Riječ je o 61-godišnjem epidemiologu Šefiku Pašagiću. On je posljednjih 15 dana imao tešku kliničku sliku. Bio je priključen na respirator. Pašagić je umro u izolatoriju na Podhrastovima. 

Danas, 6. aprila, umrle su još dvije žene u bolnici u Banja Luci. Riječ je o dvjema pacijenticama starije životne dobi koje su imale više hroničnih udruženih oboljenja. Jedna pacijentica bila je iz Ribnika, a druga iz Banja Luke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...