VODEĆI EPIDEMIOLOG SRBIJE ZABRINUO VUČIĆA: „Situacija je krajnje ozbiljna, nema više vremena ni za šta, došlo je vrijeme…“

Epidemiolog iz Srbije Predrag Kon izjavio je da je sada maskimum epidemije i da se plaši još šeste nedjelje, naglasivši da "čekanja više nema"

  • Regija

  • 08. Apr. 2020  

  • 0

"Ako ćemo da preduzimamo drastičnije mjere, sada je došlo vrijeme da se o tome odlučuje", rekao je Kon za Danas.

Na pitanje kakav je njegov lični stav, kao i da li ima potrebe za rigoroznijom ograničenjima, Kon je rekao da "u Beogradu, koji je posebno ugrožen, mora na bilo koji način da se osigura da se kontakti između građana smanje do maksimuma".

On ipak ne može da kaže da li to znači i 24-satnu zabranu kretanja, ističući još jednom da nema "više vremena za pregovore i priče, jer se sad spašavaju životi".

Prema njegovim riječima, zdravstveni sistem za sada nije ugrožen, ali je situacija krajnje ozbiljna.

"Za sada nijedna bolnica nije zatvorena što ne znači da nemamo ogromnih problema. Jasno je da kadar koji ima infekciju jednostavno ne smije da radi jer moramo da osiguramo da se infekcija ne širi u bolnicama", rekao je Kon.

Kako je naglasio, oboljeli radnici i radnice u izolaciji su gubici koji se moraju nadomjestiti, ekipe se smanjuju, a ostaje isti posao.

"Ogromna dodatna aktivnost je potrebna", naglasio je Kon.

On je rekao i da zaraženi zdravstveni radnici koji ne pokazuju nikakve simptome "mogu od kuće da se uključe i da obavljaju, recimo, dio administrativnih poslova".

"Mislim da su sada svi shvatili koliko je važno da sačuvamo zdravstvene ustanove i zašto su nam bile potrebne improvizovane bolnice. A mislim da će vremenom i da se shvati zašto te improvizirane bolnice nisu hoteli. Hoteli ne mogu ni na koji način da obezbijede vrstu izolacije i bezbjednosti koja je neophodna", rekao je Kon.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...