"KAMILJI GRIP" UZNEMIRIO JAVNOST: Epidemiolog Kon tvrdi da može izazvati novu epidemiju!

Tri su glavna simptoma.

  • Zdravlje

  • 18. Dec. 2022  18. Dec. 2022

  • 0

Upozorenja na virus MERS-KoV, takozvani "kamilji grip" izazvala su uznemirenje javnosti.

Svima koji se vraćaju iz Katara, savjetuje se da prate da li imaju simptome "kamiljeg gripa" - potencijalno smrtonosne respiratorne infekcije, čiji simptomi uključuju kašalj, povraćanje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Srbijanski epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da u Srbiji za sada nema identifikovanih slučajeva infekcije tim virusom, ali da se situacija neprekidno prati.

"Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neke ozbiljnije epidemije, ali to trenutno nije slučaj", navodi Kon.

"Mers ili kamilji grip je jako važna bolest za praćenje. Inače bila su samo dva slučaja u toku cijele ove godine i nijedan slučaj tokom odvijanja Svetskog prvenstva. Od 2012. godine, ukupno u čitavom svijetu bilo je oko 2.600 slučajeva i smrtnost jeste velika, blizu 700. Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neke ozbiljnije epidemije, ali to sada trenutno nije slučaj", navodi Kon, prenosi Mondo

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...