"SLOBODNA BOSNA" JE ISTRAŽILA: Evo kako se sahranjuju osobe preminule od koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization - WHO) dala je 24. marta preporuke kako se sahranjuje preminula osoba od koronavirusa, naš portal je istražio kako se u Sarajevu sahranjuju osobe preminule od koronavirusa.

  • Društvo

  • 08. Apr. 2020  08. Apr. 2020

  • 1

Koronavirus ili COVID-19, na žalost, odnio je do sada 34 života u Bosni i Hercegovini. I dok brojni građani strahuju od daljeg širenja zaraze, i opasnosti koje ovaj virus nosi sa sobom, pojavilo se i pitanje ukopa preminulih žrtava od koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization - WHO) dala je 24. marta preporuke kako se sahranjuje preminula osoba od koronavirusa. Prema njihovom izvještaju, mrtva tijela općenito nisu izvor zaraze. Ipak, preporuke su da rodbina preminule osobe ne dira tijelo, ne ljubi ga, a potrebno je pridržavati se uputa vlasti o distanci koju treba držati.

"Slobodna Bosna" odlučila je provjeriti sa KJKP Pokop kakav je postupak sahrane osobe koja je preminula od koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

Kako je za naš portal objasnio generalni direktor KJKP Pokop Goran Cerić, obavezno je, prije svega, prekriti usnu i nosnu šupljinu umrlog lica gazom natopljenom odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom.

"Nakon toga tijelo je potrebno smjestiti u vodonepropusnu/plinonepropusnu vreću sa zatvaračem. Tijelo umrle osobe od koronavirusa tretira se posebno i odvozi u posebno pripremljenu mrtvačnicu na gradskom groblju 'Bare'. Za sve nakon toga, čekamo instrukcije nadležnih. Nakon svakog preuzimanja i prijevoza osoba umrlih od zarazne bolesti, od uposlenika KJKP Pokop, obavezna je dezinfekcija zaštitne opreme, čišćenje i dezinfekcija vozila, a jednokratna zaštitna oprema se, nakon ukopa, s oprezom odlaže u plave plastične vreće, nakon čega se peru i dezinficiraju ruke", rekao je Cerić.

Objašnjava da se isti takav postupak primjenjuje i sa materijalima korištenim u kontaktu sa osobom preminulom od koronavirusa.

Govoreći o rizicima sa kojima su suočeni radnici, Cerić napominje da KJKP Pokop ima mali broj zaštitnih odjela.

"Nadam se da će nadležne institucije se pobrinuti za rješavanje ovog problema, shvatajući njegovu važnost. Naravno da postoji rizik za radnike koji obavljaju ovaj težak i nezahvalan posao, ali rizik u ovom trenutku postoji za sve ljude na svijetu. No to je naš posao za koji smo plaćeni i ne biramo uvjete u kojima ga radimo. Odgovorni smo za njega, svjesni situacije i radimo na najbolji moguci nacin", kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, radnici obavezno koriste zaštitnu opremu koja uključuje vodonepropusno odijelo, natikače, naočale, odgovarajuću masku i rukavice, a prilikom preuzimanja umrlog lica ne skida se niti jedan dio zaštite.

Cerić napominje da je KJKP Pokop jedino preduzeće koje je ovlašteno za prijevoz umrlih lica od koronavirusa.

Dodaje i da je donesen protokol, u skladu sa preporukama WHO-a, Ministarstva zdravstva KS i Zavoda za javno zdravstvo KS, o postupku ugovaranja ukopa, preuzimanju lica preminulih od zarazne bolesti, transportu, ispraćaju i ukopu, higijeni i dezinfekciji, korištenju zaštitnih sredstava i opreme, njihovom odlaganju i uništavanju.

"Taj Protokol dostupan je za sve naše građane, na našoj web stranici. S obzirom na to da je KJKP Pokop član evropske asocijacije grobalja, za donošenje ovog protokola uzeli smo u obzir i neke od uputa koja daju druga respektabilna preduzeća, posebno kraljevska patologija iz Londona", naveo je Cerić.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...