NOVALIĆ OTVORIO KARTE: "Pravila postoje već 22 godine. Mi smo potpisali. Ako HDZ ne potpiše, nećemo dobiti kredit MMF-a" (VIDEO)

- Rebalans federalnog budžeta nije razmatran na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine jer je u pitanju obiman posao za koji treba vremena, a sve treba biti usaglašeno sa 16 ministarstava - kazao je danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

  • Mini market

  • 09. Apr. 2020  09. Apr. 2020

  • 0

Premijer je ipak potvrdio da će taj dokument biti pred ministrima u utorak ili najkasnije u srijedu naredne sedmice.

Izrazio je očekivanje da će naredne sedmice biti zakazane i sjednice Predstavničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta kada bi se trebao razmatrati Stabilizacijski zakon zajedno s rebalansom budžeta.

- Planirani rebalans je rebalans Federacije BiH te će biti smanjene federalne plate - dodao je.

Napomenuo je da Stabilizacijski zakon predstavlja presjek stanja što je uključivalo i mišljenja stručnjaka, sindikata, poslodavaca i druge slojeve društva te se prilikom izrade zakona vodilo računa o mogućnostima Federacije BiH.

- Ono što je tu ponuđeno, možda nije dovoljno, ali je u skladu s mogućnostima FBiH i to ćemo moći provesti - potvrdio je federalni premijer Fadil Novalić.

Ponovio je i to da nema govora o smanjenju penzija, ali također neće se moći govoriti ni o bilo kakvim povećanjima jer nije poznato u kojem smjeru će ići kriza uzrokovana širenjem novog koronavirusa Covid-19.

Upitan na komentariše današnju izjavu rezidentnog predstavnika MMF-a u Bosni i Hercegovini Andrewa Jewella da vlasti prvo moraju postići dogovor o tome kako će sredstva od RFI biti podijeljena između dva entiteta te da će neuspjeh u postizanju dogovora imati za rezultat odgađanje pomoći, premijer Novalić je rekao sljedeće:

- Pravila oko raspodjele sredstava od MMF-a postoje 22 godine. Nikada nisu mijenjana. Ja uopće ne vidim razlog zašto bismo ih sada mijenjali. To je pitanje između entiteta RS i Federacije. Ali poslije 22 godine mi bismo sada prvi put uveli i kantone. Znači umjesto 7 potpisa na Pismu namjere bilo bi 17. I to bi bio neki vrlo složen princip usaglašavanja. Mi ne želimo uvesti taj princip. Što se tiče nas, kao premijer Federacije sam potpisao Pismo namjere, mi smo to usvojili i na HDZ-u je da to potpiše ili ne potpiše. Ako ne budu potpisali, nećemo dobiti kredit MMF-a. 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...