KORONA KRIZA POGODILA NAJRAZVIJENIJI KRAJ U BIH: „Teška je situacija, u martu je bilo oko 30 posto odgođenih poslova, u aprilu će biti još gore, ali…“

Predsjednik Udruženja privrednika „Biznis centar“ Jelah – Tešanj govorio je za RSE o posljedicama korona krize na kompanije u tom kraju

  • Ekonomija

  • 19. Apr. 2020  

  • 0

Senad Brka, predsjednik udruženja privrednika „Biznis centar“ Jelah – Tešanj, u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, ističe da su, rješenjem Kriznog štaba, rad ubustavile firme u oblasti ugostiteljstva, turizma, prevoza putnika, uslužnih djelatnosti, kao i neke druge.

„Naše udruženje okuplja više od 140 firmi, a prema anketi u kojoj je učestvovalo njih više od 50, sa preko pet hiljada radnika, što je jedna trećina od ukupno zaposlenih u Tešnju, utvrdili smo da je u martu bilo oko 30 posto odgođenih poslova, a da je prihod pao za 25 posto. Za mjesec april to će ići do 50 posto. Teška je situacija, iako je u firmama kojim je rješenjem Kriznog štaba zabranjen rad, na osnovu odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona, zaposlenim u martu isplaćen minimalac u iznosu od 50 posto, te uplaćeni doprinosi, dok će u aprilu minimalac biti isplaćen u iznosu od 100 posto, kao i doprinosi. Preduzeća u kojim je znatno umanjen prihod zbog postojeće situacije, a nisu obuhvaćena mjerama pomoći, su u posebno teškoj situaciji. Malim privrednicima je neophodna što brža pomoć“, kaže Brka za RSE.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...