TRUMP PONOVNO ŠOKIRAO NACIJU: Predsjedničkim ukazom napravio opasan presedan, evo šta se krije iza svega…

Demokrate su odmah osudile ovu najavu iz Bijele kuće uz ocjenu da predsjednik pokušava da skrene pažnju javnosti sa sporog i lošeg upravljanja krizom izazvanom epidemijom koronavirusa

  • Svijet

  • 21. Apr. 2020  

  • 0

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će predsjedničkim ukazom privremeno suspendirati ulaske u Sjedinjene Američke Države za sve useljenike zbog epidemije koronavirusa i zbog zaštite tržišta rada.

Ova odluka, koju je Trump objavio na Twitteru, zapravo je realizacija njegove dugo najavljivane politike smanjenja imigracijskog vala, prenosi Tanjug.

Demokrate su odmah osudile ovu najavu iz Bijele kuće uz ocjenu da predsjednik pokušava da skrene pažnju javnosti sa sporog i lošeg upravljanja krizom izazvanom epidemijom koronavirusa.

"Dok se nacija bori sa pandemijom, a medicinski radnici riskiraju svoje živote, predsjednik se obrušio na useljenike i krivi druge za svoje promašaje", ocijenila je Amy Klobuchar, bivša kandidatkinja za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Onemogućen ulazak

Ulazak u SAD je zbog pandemije već u velikoj mjeri onemogućen, granice su zatvorene, a aviosaobraćaj zabranjen, pa se ova Trumpova odluka više tumači kao pokušaj da se ohrabri njegovo biračko tijelo.

Reagirajući na najnoviju Trumpovu najavu, bivši demokratski predsjednički pretendent Julian Castro poručio je predsjedniku da je njegova odluka "plitak potez" jer je već dovoljno "zakopao američku ekonomiju i zabranio useljenicima boravak u SAD".

Predsjednik Trump je odgovorio da je vrhunac epidemije u SAD-u već prošao i da je vrijeme da se pomogne saveznim državama da ponovo pokrenu ekonomiju.

Ipak, američka administracija je nedavno saopćila da će olakšati uvjete za dobijanje privremenih radnih viza sezonskim poljoprivrednim radnicima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...