NA NAJVIŠEM AMERIČKOM SUDU: Počela rasprava o predsjedničkom imunitetu Donalda Trumpa

Trumpovi advokati tvrde da je uloga predsjednika u američkom političkom sistemu takva da mu osigurava apsolutni imunitet i da u suprotnom ne bi mogao obavljati predsjedničku dužnost.

  • Svijet

  • 25. Apr. 2024  25. Apr. 2024

  • 0

Na najvišem američkom sudu počela je rasprava o slučaju koji bi mogao odrediti političku budućnost Donalda Trumpa, ali i poziciju predsjednika u Sjedinjenim Državama općenito. Vrhovni sud razmatra žalbu bivšeg američkog predsjednika optuženog za pokušaj utjecaja na izborne rezultate u predsjedničkoj utrci 2020.

Trump se u svojoj žalbi poziva na apsolutni predsjednički imunitet, a sud traži odgovor na pitanje uživa li bivši predsjednik imunitet za službene poteze koje je povlačio u završnici mandata i, ako je odgovor potvrdan, u kojoj mjeri ga štiti imunitet.

Poseban istražitelj Jack Smith bivšeg predsjednika tereti za urotu i širenje lažnih vijesti nakon izbornog poraza 2020., što je kulminiralo napadom na Kongres 6. januara 2021. u pokušaju da se spriječi potvrda izborne pobjede Joea Bidena. Uz Donalda Trumpa, optuženo je još šestero njegovih saradnika.

Trumpovi advokati tvrde da je uloga predsjednika u američkom političkom sistemu takva da mu osigurava apsolutni imunitet i da u suprotnom ne bi mogao obavljati predsjedničku dužnost.

Niži žalbeni sud u Washingtonu prihvatio je prijašnje argumente tužitelja Smitha da bivši predsjednik ne uživa imunitet koji bi ga do kraja života oslobodio kaznene odgovornosti i mogućnosti da služi zatvorsku kaznu.

Očekuje se da će deveteročlani Vrhovni sud, koji ima konzervativnu većinu i u kojem je troje sudaca koje je nominirao Donald Trump, odluku donijeti do kraja juna, prenosi HRT.

Ako suci odluku objave prije i ako ona ne bude u potpunosti išla u prilog bivšeg predsjednika, to bi povećalo mogućnost za početak suđenja Trumpu u Washingtonu u slučaju poticanja na pobunu prije predsjedničkih izbora 5. novembra.

U slučaju da odluka Vrhovnog suda bude išla u prilog Trumpu, to će se automatski odraziti i na sve druge postupke koji se vode protiv njega.

Donald Trump u utrci je za Bijelu kuću 2024.

Prema posljednjim anketama, u izglednom srazu Trump - Biden, blago vodstvo preuzeo je demokrat Biden.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...