VODEĆA SVJETSKA AVIOKOMPANIJA NA KOLJENIMA: Šef zaposlenicima najavio hiljade otkaza, ali ni to nije sve…

U pismu upućenom zaposlenicima, Guillaume Faury je upozorio da kompanija doslovno „krvari novac brzinom bez presedana“

  • Ekonomija

  • 27. Apr. 2020  

  • 0

Šef Airbusa objavio je svoju procjenu štete koju je toj kompaniji nanio koronavirus, piše BBC.

U pismu upućenom zaposlenicima, Guillaume Faury je upozorio da kompanija doslovno „krvari novac brzinom bez presedana“.

Ovaj mjesec kompanija je najavila da smanjuje proizvodnju zrakoplova za jednu trećinu.

Faury je također upozorio 135.000 zaposlenika Airbusa da se trebaju pripremiti za potencijalan gubitak poslova te dodao da je bez hitne reakcije opstanak kompanije u pitanju.

Airbus mora podnijeti financijski izvještaj za prvi kvartal 2020. Ti će brojevi biti u sjeni pandemije koja je globalne avionske kompanije bacila na koljena te se mnoge bore za preživljavanje jer više niko ne naručuje nove avione.

Greg Waldron s portala posvećenog avioindustriji Flight Global je utjecaj koji je koronavirus imao na Airbus i općenito avio sektor opisao riječima: „Svaka pretpostavka koju smo imali o ovoj industriji, srušena je. Izgledi za Airbus prešli su iz posve pozitivnih u posve negativne. U ovom trenutku jednostavno ne postoji potražnja za novim avionima“.

Kao odgovor na pandemiju, Airbus je već počeo uvoditi vladine mjere, 3000 radnika već radi od kuće, a proizvodnju svojih karoserija za avione smanjili su na 40 mjesečno.

Airbus ima oko 13.500 radnika u Velikoj Britaniji, a većina radi avionska krila u pogonima u Broughtonu u sjevernom Walesu i u Filtonu kod Bristola.

Unatoč ogromnoj šteti koju joj je pandemija nanijela, Waldron misli da kompanija može preživjeti krizu, ali ne bez značajnih otpuštanja.

„Airbus je od ključne važnosti za Evropu i mislim da će se Evropa jako potruditi da Airbus opstane“, kazao je.

„Međutim, morat ćemo proći kroz vrlo bolnu fazu. Ako se stopa proizvodnje značajno smanji, bit će mnogo otpuštanja“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...