OSTVARUJU SE NAJCRNJE TRUMPOVE PROGNOZE: Zbog ovoga se u SAD-u  očekuje dvostruko više umrlih od koronavirusa…

Po jednom od glavnih modela predviđanja širenja pandemije Covida-19 u Sjedinjenim Državama u ponedjeljak je, zbog preranog izlaska iz izolacije u nekim dijelovima zemlje, znatno povećano očekivanje broja umrlih

  • Svijet

  • 05. Maj 2020  05. Maj 2020

  • 0

Po modelu Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME) u procjeni od 29. aprila predviđalo se 72.433 umrlih do 4. augusta.

Taj je broj u ponedjeljak povećan na gotovo 135.000 umrlih, navodi institut u saopćenju. Do danas je službeno potvrđeno 68.000 umrlih od koronavirusa.

Nakon ovog povećanja model, koji su kritizirali kao preoptimističan, ulazi u rang procjena koje su iznijele druge ustanove. Neke su predviđale da će SAD već do početka juna prijeći 100.000 mrtvih.

Nova procjena uzima obzir ukidanje restrikcija na putovanje i okupljanje u nekim saveznim državama i pokretnost stanovnika primijećenu tokom izolacije, a na temelju podataka dobivenih pomoću mobilnih aplikacija za navigaciju i drugih.

"Vidimo brojna žarišta na Srednjem zapadu", rekao je stručnjak u grupi, Ali Mokdad za CNN, prenosi AFP.

U internom dokumentu savezne administracije predviđa se također ponovni zamah pandemije sredinom maja i znatno povećanje dnevnog broja umrlih od Covida-19 do 1. juna u odnosu na sadašnje razdoblje.

No Bijela kuća je rekla da taj izvještaj, koje je dobio New York Times, nije prošao provjere vladinih agencija.

Dokument na temelju modela Centra za kontrolu i prevenciju bolesti predviđa da će od Covida-10 krajem maja umirati 3000 Amerikanaca dnevno dok sada, po podacima agencije Reuters, dnevno umire oko 2.000 ljudi.

Po tim projekcijama će do kraja maja porasti i broj novozaraženih sa sadašnjih oko 25.000 dnevno na 200.000, prenosi list.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...