TOP SECRET; PROCURIO TAJNI IZVJEŠTAJ UN-a: Na stotine zloglasnih plaćenika iz Rusije ratuje u Libiji, zaduženi su za najprljavije poslove, među njima ima i Srba…

Stotine plaćenika iz ruske tajne grupe Wagner je aktivno u Libiji, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija

  • Svijet

  • 08. Maj 2020  08. Maj 2020

  • 0

Kako se dodaje, oni podržavaju borbu odmetnutog generala Kalife Haftara protiv snaga vlade u Tripoliju.

Libija je od 2014. podijeljena na područja koja kontroliraju različite strane. Vjeruje se da je grupa Wagner uključena u sukobe u Ukrajini, Siriji i na drugim mjestima. Kremlj negira bilo kakvu povezanost Rusije sa ekstremističkim grupama.

Izvještaj su sastavili nezavisni posmatrači iz komiteta UN-a za sankcije prema Libiji. Kako se navodi, u izvještaj su imale uvid novinske agencije, ali on još nije objavljen. Ovo je prvi put da je UN potvrdio izvještaje o učestvovanju Wagnera u sukobe u Libiji, te se sada procjenjuje da je broj operativaca koji su aktivni u Libiji između 800 i hiljadu.

U izvještaju od 57 strana se navodi da su operativci Wagnera u Libiji od oktobra 2018. godine, te da „pružaju tehničku podršku za popravke vojnih vozila i učestvuju u borbenim operacijama“.

Njihovi članovi djeluju kao artiljerijski i vazduhoplovni posmatrači i kao „stručnjaci za elektronske kontramere, a također se raspoređuju kao timovi snajperista“.

Osoblje uglavnom čine Rusi, ali ima i državljana Bjelorusije, Moldavije, Srbije i Ukrajine, navodi se u izvještaju, prenio je BBC. Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije ove godine rekao da državljani u Libiji ne predstavljaju Moskvu i ne plaća ih država. U izvještaju se, također, navodi da se sirijski plaćenici bore na strani generala Haftara.

Kako se navodi, grupu Wagner je osnovao Dmitrij Utkin za koga se vjeruje da je bivši pripadnik brigade specijalnih snaga ruske vojne obavještajne službe GRU. Mediji su izvještavali da je Utkin djelovao pod imenom Wagner, koje je dobio kao veliki fan nacističkog režima koji je prisvajao rad kompozitora da bi podržao svoju viziju Njemačke.

Wagner je prvi put skrenuo pažnju na sebe u martu 2014. prilikom ruske aneksije Krima, kao i tokom pobune proruskih aktivista narednog mjeseca u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk.

O tome kako se grupa finansira i ko njome rukovodi može samo da se spekulira, piše BBC. Prema nekim medijskim izvorima, pod tajnim je nadzorom GRU-a. Pojedini zapadni istraživački novinari su grupu doveli u vezu sa Jevgenijem Prigožinom, bogatim ruskim biznismenom koji je poznat pod nadimkom „Putinov kuhar“.

Analitičari smatraju da, iako ruska vlada zvanično ne priznaje postojanje plaćenika, ona može da negira ili da umanjuje ruske ljudske gubitke, istovremeno održavajući vojno prisustvo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...