NOVI UDAR NA VISOKOG PREDSTAVNIKA IZ HERCEGOVINE: Jučer je to uradio HDZ-ov portal, a danas direktno HDZ

Gradski odbor (GO) HDZ-a BiH ocijenio je navode visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o Mostaru u izvještaju koji je uputio Savjetu bezbjednosti UN kao paušalne i da odaju utisak kao da “uopšte ne raspolaže pravim informacijama ili ih pak crpi iz samo jednog izvora”.

  • Mini market

  • 08. Maj 2020  09. Maj 2020

  • 2

“Stoga smo dužni da apelujemo na nepristrasnost Inzka jer imamo pravo očekivati da poštuje karakter institucije koju predstavlja i na čiju smo pomoć i objektivnost, očigledno naivno, svo ovo vrijeme računali”, istakli su iz Gradskog odbora HDZ-a BiH.

Povodom Inckovih navoda u izvještaju da “nije postojao nikakav istinski politički dijalog da bi se riješila situacija vezana za grad Mostar, gdje se nisu održali lokalni izbori više od deset godina”, iz HDZ-a ističu da su “neugodno iznenađeni izjavama visokog predstavnika” jer je proteklih godina apsolutni prioritet GO HDZ-a BiH Mostar bio riješiti pitanje izbora u gradu.

“Osim što smo u mukotrpnim pregovorima sa svim relevantnim političkim sagovornicima uspjeli pronaći politički kompromis o dva modela prema kojima bi se izbori u Mostaru mogli održati, jednako tako smo uložili i sve napore da isti u potpunosti sprovedu odluku Ustavnog suda BiH kojom su dotadašnja nametnuta izborna pravila za Mostar prestala postojati”, istaknuto je u saopštenju.

Rezultat pregovora je, navode u HDZ-u, svima dobro poznat, bili su to takozvani modeli A i B, kao izvorno domaće rješenje, dogovoreno s puno pažnje za svaku od uključenih strana u mostarskoj Gradskoj vijećnici, a ono jedino što je preostalo bilo je odlučiti se za jedan od tih modela tamo gdje je to jedino i moguće, u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu.

“Međutim, GO HDZ-a BiH Mostar nije bio sam za stolom, ali je očigledno bio jedan od rijetkih kojem su upravo izbori u Mostaru bili kategorički imperativ i predstavljali civilizacijsko pitanje. Kroz ovaj pregovarački period činili smo brojne ustupke, izlazili iz okvira vlastitih interesa, podsticali na dijalog, i to baš, kako Inzko kaže, podsticali na istinski politički dijalog, tražili konsenzuse, zadovoljili sve odredbe odluke Ustavnog suda, pronašli model koji nikoga ne diskriminiše”, istakli su iz mostarskog HDZ-a.

Iz HDZ-a u Mostaru se “naposlijetku s razlogom” pitaju je li njihova uloga u cijelom tom procesu bila nebitna iz perspektive Inzka i da li se ulazi u paradoksalnu poziciju gdje su napori HDZ-a apstraktni, a tuđe opstrukcije su vrednovane.

“Poznata je i činjenica da je SDA jedina stranka koja je opstruisala postizanje dogovora, te prizivala OHR da ponovo nametne rješenje za Mostar. Ako se prisjetimo prethodnih rješenja koje je OHR nametao i kako su ona neslavno završila, pri tom mislimo prvenstveno na izborna pravila prema kojima glas svakog građanina Mostara nije vrijedio jednako, te je i Ustavni sud iste proglasio neustavnim i diskriminišućim, dolazimo do jasnog zaključka kome odgovara uplitanje OHR-a i izbjegavanje političkog dogovora”, navode iz HDZ-a.

Stoga, ističu u GO HDZ Mostar, da se ne mogu oteti utisku da se ovim izvještajem UN odgovornost želi podijeliti na sve političke učesnike pregovora, u cilju zaštite samo jedne političke opcije koja nije imala interes da se izbori u Mostaru održe, nego je naprotiv cijeli taj proces opstruisala i obesmislila.

GO HDZ-a BiH Mostar ističe da ne želi i neće preuzimati niti dijeliti krivicu s drugima jer su sve učinili da se postigne konsenzus i omogući izlazak na izbore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...