TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI POSTAJE STVARNOST: Pogledajte kako automobili sami prepoznaju da se ispred njih nalazi pješak u pokretu i odmah se zaustavljaju… (VIDEO)

Automobili koriste skupu i kompleksnu tehnologiju kamera i radara kako bi na cesti detektirali pješake, obavijestili vozača ili samostalno zakočili na vrijeme

  • Auto

  • 11. Maj 2020  

  • 0

Te tehnologije imaju i svoje nedostatke jer u slučaju slabije vidljivosti, kiše ili snijega senzori često i griješe, odnosno ne mogui „uočiti“ pješake. Problem je i ako se pješak nalazi iza nekog većeg objekta, poput parkiranog kombija i istrčava na cestu.

No, izraelska kompanija Viziblezone ide u drugom smjeru. Pomoću lokacijske usluge na pametnim telefonima pješaka može se ustanoviti njihov položaj pa ih i vozilo može prije detektirati u međusobnoj komunikaciji.

Sistem može prepoznati pješaka na 180 metara, što je sasvim dovoljno za uzbunjivanje vozača ili automatsko kočenje u slučaju nužde. Naravno, uvjet je da i pješak ima pametni telefon. Vizible je prikazao dvije opcije, jednu sa sistemom integriranim u inftoainment automobila, a drugu s pametnim telefonom u vozilu.

Pogledajte kako radi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...