EVROPSKA UNIJA ŽELI IZGRADITI SAURONOVO OKO: Skenirat će nebo i nadgledati svemir, ali to nije sve...

Riječ je o sistemu devet teleskopa koji se nalaze ne više kontinenata.

  • Svijet

  • 27. Jul. 2021  28. Jul. 2021

  • 0

Evropska unija je odlučila izgraditi vlastiti sistem za posmatranje svemira, te obavještavanje i uzbunjivanje u slučaju opasnosti ili sumnjivih dešavanja u Zemljinoj orbiti, piše Deutsche Welle.

"Vlastiti" znači da EU, kada je riječ o svemirskim opasnostima, ne želi više biti ovisna o tehnologiji, arsenalu i raspoloženju Sjedinjenih Američkih Država.

Zato se Evropska komisija, prema pisanju njemačkog tabloida Bild, obratila prije svega koncernu Ariannegroup i njemačkoj firmi za svemirsku tehnologiju OHB iz Bremena. Svaka od njih će biti štab rada na jednoj od dvije komponente, odnosno, jednom od dva "oka" za posmatranje svemira.

Bit će to Sauronovo oko i Odinovo oko.

Vidjet će sve

Sauron je poznat kao mračni vladar iz trilogije Gospodar prstenova čiji je zaštitni znak goruće oko. Firma Ariannegroup, koja pravi rakete i satelite, sada bi trebala izraditi sistem senzora za napredno korištenje i posmatranje svemirske situacije - odnosno, na engleskom, Sensors of Advanced Usage and Reconnaissance of Outerspace situation ili skraćeno: Sauron.

Šef Ariannegroupa za Njemačku Pierre Godard je rekao za Bild da svojim klijentima želi pružiti "kompletnu kartu svemira: što tamo leti, gdje, kojom orbitom i kako se ti leteći objekti kreću". "Pri tome je važno da se sazna jesu li ti leteći objekti prijateljski nastrojeni - ili ne. Na primjer, radi li se o dijelovima svemirskog otpada."

Ti senzori bi trebali funkcionirati koristeći umjetnu inteligenciju, napredne algoritme i laserske zrake i trebali bi biti u stanju raspoznavati i najmanje objekte.

Odinovo oko (Odin je nordijski otac bogova i bog rata) bit će sistem za rano identificiranje balističkih tijela i letećih objekata koji se kreću hiperzvučnom brzinom. Na primjer, nuklearnih raketa Rusije ili Kine…

Skeniranje čitavog neba

Riječ je o sistemu devet teleskopa koji se nalaze ne više kontinenata, umreženih tako da se može "skenirati čitavo nebo", kako je to rekao Pierre Godar.

"Svemir je", prema njegovim riječima, "kritična infrastruktura i zbog toga je sada važno posmatranje Zemljine orbite, na primer, da bi se izbjegle kolizije. To je neka vrsta nadzora saobraćaja radi zaštite naših (evropskih) satelita".

Sauronovo i Odinovo oko pružaju informacije - nije riječ o borbenim sistemima. Sam čin odbrane od mogućih balističkih projektila će tako ostati stvar pojedinačnih zemalja EU, zaključuje Bild.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...