TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU: Miralem Berbić godinama se u Siriji borio u redovima ISIL-a

Tužilaštvo smatra da je optuženi Berbić, inače iz Zenice, od 2014. do 2019. godine bio u Siriji i borio se u strukturama tzv. Islamske države.

  • Vijesti

  • 12. Maj 2020  12. Maj 2020

  • 0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Miralema Berbića (1954.) koji se tereti da se u Siriji borio an strani terorističke organizacije ISIL.

Tužilaštvo smatra da je optuženi Berbić, inače iz Zenice, od 2014. do 2019. godine bio u Siriji i borio se u strukturama tzv. Islamske države.

Optuženi se tereti da je, sredinom 2014. godine, napustio BiH, te otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju, gdje se pridružio stranim paravojnim formacijama koje su djelovale u sklopu IDIL-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom. Optuženi je tokom boravka u Siriji, snimljen u propagandnim video-snimcima tzv. IDIL-a – kažu iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi, da su Berbića nakon više godina provedenih u strukturama Islamske države, početkom 2019. godine, prilikom sloma ove terorističke organizacije, zarobile kurdske snage, te je krajem 2019. godine deportiran u Bosnu i Hercegovinu, gdje je se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti za kazneno djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Optužnica je upućena Sudu BiH – zaključeno je iz Tužilaštva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...