RATOVAO JE U SIRIJI, A SADA MU JE PRESUĐENO: Milarem Berbić zbog pridruživanja militantima tzv. Islamske države dobio zatvorsku kaznu...

Sutkinja Džemila Begović je kao olakšavajuću okolnost uzela to što je u Siriju otišao kako bi pronašao kćerku, koja je ranije otišla tamo sa mužem.

  • Hronika

  • 19. Maj 2021  19. Maj 2021

  • 0

Sud Bosne i Hercegovine je, zbog pridruživanja militantima tzv. Islamske države, na tri godine zatvora osudio Milarema Berbića, jednog od sedmorice povratnika sa sirijskog ratišta kojima se sudi ili se sudilo u BiH.

Utvrđeno je da je osuđeni Berbić, inače iz Zenice, od 2014. do 2019. godine bio u Siriji te da je kriv za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama.

On je 2014. godine otišao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju. Iako je tokom procesa tvrdio da nije obavljao vojne zadatke nego da se bavio kućnim poslovima, svjedoci i dokazi su pokazali da Berbić ipak jeste nosio oružje, a uočen je i na propagandnom videosnimku IDIL-a.

Sutkinja Džemila Begović je kao olakšavajuću okolnost uzela to što je u Siriju otišao kako bi pronašao kćerku, koja je ranije tamo otišla sa mužem, piše Klix.ba.

Početkom 2019. godine, prilikom sloma terorističke organizacije čiji je Berbić bio član, zarobile su ga kurdske snage, nakon čega je deportovan u Bosnu i Hercegovinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...