AMFILOHIJE NAPOKON NEŠTO PAMETNO REKAO: "Ako neko treba da bude uhapšen, neka to budem ja"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zamolio je u videoobraćanju vlasti Crne Gore da oslobode uhapšene sveštenike.

  • Društvo

  • 14. Maj 2020  14. Maj 2020

  • 0

"Danas pozdravljam narod u Crnoj Gori od života svetog Petra Cetinjskog, a juče smo u ime Episkopskog savjeta uputili saopštenje za javnost, gdje smo zamolili državne vlasti da nevino zatvorene Vladiku Joanikija i sveštenike pod hitno oslobode iz zatvora. I računali smo da će se to dogoditi. Međutim, to se, nažalost, nije dogodilo i to je izazvalo reakciju naroda, iako smo mi u tom saopštenju pozvali narod da ostane svojim domovima, da se mirno i spokojno pomole Bogu, da se saborno pomole Bogu za zdravlje i spasenje svih ljudi koji boluju od tog i drugih virusa i da bi se izbjegli bilo kakvi građanski sukobi i nesporazumi u Crnoj Gori", rekao je Amfilohije.

Kako je rekao, vlast, nažalost, nije ispoštovala i zato je došlo do sinoćnjih zbivanja u Crnoj Gori, gdje su nastradali vjernici, "ona djeca koja su prebijena u Pljevljima i u isto vrijeme čuvari reda, što je tragično za sve nas, tragično za Crnu Goru, tragično pred svijetom i Evropom".

Pozvao je na vraćanje uzajamnosti, bratskoj slozi i slobodi.

"Molim one koji su na vlasti da pod hitno oslobode nevinog episkopa Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru i da se prekinu ove diobe i ova sukobljavanja koja su u Crnoj Gori prisutna ne od juče nego još od vremena svetog Petra Cetinjskog, a naročito nakon 1945. godine, od vremena onog savremenog bratoubilaštva i bogoubilaštva", rekao je mitropolit Amfilohije.

"Ako neko ima da odgovara za nešto, ja molim one koji su na vlasti – ja ću to i napisati u pismu gospodi predsjedniku i premijeru ovih dana – da odgovaram ja. I ako treba neko da bude hapšen i suđen, neka to bude mitropolit crnogorsko-primorski, nasljednik svetog Petra Cetinjskog. I ako je kriv, neka bude suđen", dodao je.

Rekao je da ne bi bio prvi mitropolit kojem je suđeno.

"I onaj 1945. sa stotinu dvadeset sveštenika je ubijen, i njegov nasljednik je 11 godina osuđen, optuživan da je protiv države, da sarađuje sa neprijateljima države, sa Zapadom i sa Evropom… I njihov nasljednik Danilo takođe je gonjen zbog toga što je branio da se ne ruši crkva na Lovćenu i da se time obuzdava i Lovćen i Crna Gora. I kamenovan je ovdje 1991. godine zato što je mene izabrao i predložio za svoga nasljednika."

Rekao je da je spreman da izađe na sud i da, ako treba, bude i osuđen i na pet, i deset godina, i koliko god treba.

"Molim i sadašnju vlast u Crnoj Gori da prestane da zloupotrebljava samu sebe i organe vlasti protiv naroda. A u isto vrijeme, molimo i narod da svojim ponašanjem ne izaziva vlast nego da se zajednički svi potrudimo, cjelivajući mošti svetoga Petra, pomiritelja i iscjelitelja, i svetoga Vasilija Ostroškoga, da se objedinimo u bratskoj ljubavi i zajednici, sa svim razlikama koje su nam svojstvene. To je moja molba, da ne kažem i moj zahtjev i potreba."

Istaknuo je da se obraća i narodu da zna da je Crkva bila i ostala s njim.

"I zato su i ove litije koje su bile kod nas, koje neki proglašavaju da su političke. One nemaju veze sa politikanstvom, već su to litije naroda koji se dogodio, koji se vratio i hoće da se vrati životu svetoga Petra i moštima svetoga Vasilija Ostroškoga i da hodi njihovim putem. To je ono što je najbitnije u svemu ovome i zato je neophodno da se i mi svi, bez obzira gdje se nalazimo i kome pripadamo, vratimo tom Božijem putu – putu svetoga Petra Cetinjskoga i svetoga Vasilija Ostroškoga. To je moja molitva, moj zahtjev, moj blagoslov svima u Crnoj Gori. A uvjeren sam da je to i blagoslov svetoga Petra Cetinjskoga."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...