BIO JE NAJSTRAŠNIJI DIKTATOR U LJUDSKOJ POVIJESTI: Vlast je ugrabio na prepad, brutalno je kažnjavao svoj narod, a za vrijeme svečane krunidbe svi su jeli LJUDSKO MESO…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 15. Maj 2020  15. Maj 2020

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je Jean-Bédel Bokassa, diktator koji je po brutalnosti nadmašio sve prethodnike. Bio je jedno od dvanaestero djece plemenskog poglavice, odrastao je u Bobanguiju, siromašnom selu smještenom u tadašnjoj Francuskoj Ekvatorijalnoj Africi.

Kao predstavnik plemena M’Baka, njegov otac bunio se protiv francuske kolonijalne vladavine, što ga je koštalo života.

Naime, francuski upravitelj nasmrt ga je prebio štapom. Da tragedija bude veća, dječak ubrzo ostaje i bez majke, koja je, rastrojena nakon gubitka supruga, počinila samoubistvo.

Nemajući druge, rođaci su ga poslali u misionarsku školu.

Kao osamnaestogodišnjak, pristupio je Slobodnim francuskim snagama. Nakon osamostaljenja Centralnoafričke Republike 1960., priključio se vojnim snagama nove nacije, da bi u roku od tri godine postao komandant snaga neovisne države.

Strelovitom uspjehu pridonio je njegov bratić, predsjednik David Dacko. Bokassa mu je “zahvalio” tako što ga je 1965. godine svrgnuo s vlasti, izvršivši državni udar.

Postao je tako novi predsjednik, ministar odbrane i ministar pravde, sve u jednom. Bio je to početak diktature obilježene korupcijom, krvavim gušenjem socijalnih nemira i donošenjem bizarnih zakona. Bokassa je zabranio sviranje bubnjeva danju, nezaposlene je kažnjavao zatvorom, a njegova Brigada za čudoređe obilazila je noćne klubove, kažnjavajući svaku naznaku nedoličnog ponašanja.

Nezadovoljan statusom doživotnog predsjednika, 1977. se proglasio carem, dok je svoju državu pretvorio u Srednjoafričko carstvo. Na krunidbenoj ceremoniji, organiziranoj po uzoru na onu Napoleona Bonapartea, potrošio je oko dvadeset miliona američkih dolara.

Njemački slikar Hans Linus naslikao je dva careva portreta u prirodnoj veličini, jedan francuski kompozitor je za tu priliku stvorio dva djela, a istaknuti nacionalni pjesnik Bokassi je napisao odu. Krunu, ukrašenu dijamantima, izradio je zlatar Claude Bertrand. Koštala je dva miliona dolara, a u kombinaciji s mačem i žezlom optočenim rubinima, narod je platio 5 miliona dolara. Bokassino prijestolje težilo je dvije tone, bilo je izrađeno od pozlaćene bronze te postavljeno na tijelo zlatnog orla, vrijednog oko tri miliona dolara.

Za vrijeme večere, na kojoj je posluženo antilopino meso, foie gras i iranski kavijar, novopečeni car okrenuo se prema francuskom ministru Robertu Galleyu te ga gotovo natjerao na povraćanje šapnuvši mu da je upravo konzumirao ljudsko meso.

Bila je to posljednja carska krunidba u povijesti Afrike.

Godine 1979., Bokassa je vojnim pučem svrgnut s vlasti. Sklonio se u privatni dvorac u Francuskoj, odakle ga nisu mogli izbaciti, jer je bio pripadnik Legije časti. Kad se nakon sedam godina vratio u domovinu, optužen je za neviđene zločine. Osuđen je na 20 godina zatvora, ali je iza rešetaka proveo samo šest. Umro je od srčanog udara u 75. godini života.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...