JEREMIĆ PROČITAO VUČIĆA: Ovo je „penal“ predsjedniku Srbije, s nekoliko efektnih poteza matirat će opoziciju i srušiti…

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je štrajk glađu predsjednika Dveri Boška Obradovića omogućio „penal“ predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da s nekoliko efektnih poteza matira opoziciju i sruši bojkot.

  • Regija

  • 18. Maj 2020  18. Maj 2020

  • 0

On je izjavio da je uvjeren da Obradović to ne želi i da mu to nije bilo na pameti kada je stupio u štrajk.

„Vučić može da učini ’akt milosrđa’, u čemu ga sprečava jedino sujeta, i da kaže: ’Izvoli, Boško, na RTS 60 minuta, i svi ostali koji hoćete, idite na RTS i odložiću vam izbore za septembar, neću da Boško umre.’

To bi ustostručilo pritisak domaće i još više međunarodne javnosti, a da Vučić suštinski ne učini bilo kakav ustupak“, rekao je Jeremić u emisiji „Utisak nedelje“ na televiziji Nova S.

Jeremić je ocijenio da prolongiranje izbora za septembar ne bi efektivno ništa promijenilo, a vrlo vjerovatno bi „srušilo bojkot, počevši od Dveri, pa možda još i nekih“.

„Narodna stranka neće na izborima učestvovati ni u tom slučaju, ali to je jedan od opasnih scenarija na koji bih Bošku skrenuo pažnju da sam imao priliku da s njim razgovaram pre nego što je stupio u štrajk. Najvažnija posledica štrajka glađu je, naravno, Obradovićevo zdravlje i, kao čovek, saosećam sa njim i zabrinut sam“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da su tri najvažnija uslova za promjenu vlasti u Srbiji ponašanje opozicije, da međunarodna zajednica ne podržava vlast u Beogradu koliko ju je do sada podržavala i izbijanje „klanovskih obračuna u redovima režima i nezadovoljstvo na nižim nivoima“, što je, kako je naveo, već počelo da se događa.

„Počelo je i drugo da se događa, jer je u izveštajima međunarodnih organizacija Srbija svrstana u kategoriju hibridnih režima“, rekao je Jeremić.

On je istakao da je ponašanje srpske opozicije ključan uslov za promjenu vlasti.

„Najvažnije je da opozicija poradi na sticanju kredibiliteta kod naroda, koji trenutno nema. Mislim da je najveći problem to što danas opozicija nema kredibilitet kod naroda i narod opoziciji trenutno ne veruje. Dobar početak za povratak kredibiliteta opozicije je da neko konačno drži reč i obećanje“, rekao je Jeremić.

„Kada je reč o bojkotu, ako smo dali reč i rekli da ćemo nešto uraditi, onda bi bilo dobro da to obećanje ispunimo bez obzira na to koliko će nas to koštati. Bitno je i zajedničko i koordinisano delovanje“, naveo je Jeremić.

„Bojkot izbora nije cilj, nego sredstvo da se dođe do slobodnih izbora. Do slobodnih izbora nećemo doći bez najmanje jedne runde bojkota, koji će biti vododelnica između onih koji drže reč i onih koji ne drže, ali ne i poslednja vododelnica“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je „suština da je režim daleko od toga da bude uzdrman sa ovakvom vrstom ponašanja i unutrašnjih i spoljnih okolnosti“.

Upitan o odluci Pokreta slobodnih građana da učestvuje na izborima, Jeremić je odgovorio da je taj pokret odlučio da odustane od dogovorenog.

„Ne verujem da je Sergej Trifunović primio novac da izađe na izbore, nego da nije imao snage da održi reč“, rekao je Jeremić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...