NA BRANIKU DOMOVINE: Evo ko je na kraju dezinficirao objekte u Čitluku, Jablanici, Konjicu i Mostaru...

Na osnovu zahtjeva Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, specijalistička jedinica za atomsko-biološko-hemijsku odbranu (ABHO) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine obavila je danas dezinfekciju prostora, vanjskih površina i objekata gdje su boravile ili borave zaražene osobe u općinama Čitluk, Jablanica i Konjic te u gradu Mostaru.

  • Društvo

  • 20. Maj 2020  20. Maj 2020

  • 1

Time su Oružane snage BiH još jednom pokazale spremnost da i pored ograničenih resursa i niza godina bez odgovarajućeg ulaganja u Oružane snage, stave svoje kapacitetete na raspolaganje svim građanima BiH i spremno odgovore svakom izazovu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ističe se da je jedan od najbitnijih kapaciteta i sposobnosti u vrijeme pandemije jedinica ABHO OSBiH, koja posjeduje kapacitet i stručnost za realizaciju prijeko potrebne dezinfekcije, kao i obavljanje značajno težih i kompleksnijih aktivnosti.

U proteklom periodu, ta jedinica bila je angažovana na dezinfekciji i dekontaminaciji objekata na lokacijama Oružanih snaga BiH, što je doprinijelo veoma niskoj stopi zaraženosti kod njenih pripadnika i samim tim održanju stepena gotovosti OSBiH. Kroz vrlo specifične obuke u BiH i inostranstvu jedinica je dostigla visok nivo obučenosti u svrhu pomoći civilnim strukturama u otklanjanju posljedica eventualnog ABH incidenta ili zaraza kao što je Covid-19.

Načelnik štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović istaknuo je tim povodom da kapaciteti OSBiH u svakom slučaju trebaju i mogu biti na raspolaganju građanima na cijeloj teritoriji BiH.

- Oružane snage BiH spremne su i da ostvare blisku saradnju sa svim ostalim državnim institucijama s ciljem da se adekvatno odgovori na trenutnu kriznu situaciju te da time doprinesu sveukupnom prosperitetu u državi. Naši pripadnici, po svim parametrima, u potpunosti se mogu nositi s izazovima i zadacima savremenog doba, uključujući i ovaj slučaj pandemije Covida-19, jer ih odlikuju visok profesionalizam i posvećenost u izvršavanju zadataka, ali i spremnost da svakodnevno budu u službi građana, u BiH i na globalnom planu - kazao je general Mašović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...