KAD BI SE ON NEŠTO PITAO: Gradonačelnik Herceg Novog poručio građanima BiH i Srbije da su DOBRODOŠLI, odmah je dobio odgovor od crnogorskih EPIDEMIOLOGA

– Pitanje za Vladu Crne Gore je gdje je logika u tome da organizovano šalju crnogorske studente u Srbiju, ako epidemiološka situacija u toj zemlji nije bezbjedna, a da u isto vrijeme zabranjuju ulazak državljanima Srbije u Crnu Goru. Kao i mnogo puta do sada, potezi Vlade Crne Gore ne oslikavaju ni volju ni potrebe većine građana – rekao je on.

  • Regija

  • 26. Maj 2020  

  • 0

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić je osudio odluku Vlade Crne Gore o selektivnom otvaranju granica prema kojoj državljanima Bosne i Hercegovine i Srbije još uvijek nije dozvoljeno da uđu u tu državu.

Katić je rekao da je ovakva odluka već napravila štetu, ne samo Herceg Novom, nego i cijelom primorju.

– Herceg Novi, ali i svi gradovi primorja čija je osnovna djelatnost turizam već trpe posljedice nepromišljenih i tendencioznih poteza Vlade Crne Gore. Ovakva odluka ima za cilj da isprovocira građane susjednih zemalja, iako svi znamo da će im narednih dana biti omogućen ulazak u Crnu Goru jer naša ekonomija umnogome zavisi od saradnje sa tim državama – naveo je.

On objašnjava da u Herceg Novi najviše turista dolazi upravo iz BiH i Srbije poručivši im da su dobrodošli u grad koji on vodi.

– Pitanje za Vladu Crne Gore je gdje je logika u tome da organizovano šalju crnogorske studente u Srbiju, ako epidemiološka situacija u toj zemlji nije bezbjedna, a da u isto vrijeme zabranjuju ulazak državljanima Srbije u Crnu Goru. Kao i mnogo puta do sada, potezi Vlade Crne Gore ne oslikavaju ni volju ni potrebe većine građana – rekao je on.

Naime, Vlada Crne Gore je odlučila 1. juna otvoriti granice za državljane određenih zemalja, ali ne i državljanima BiH i Srbije zbog, kako su objasnili, nedovoljno dobre epidemiološke situacije.

“Razlog za donošenje odluke – zaštita zdravlja” 

Odluku Crne Gore iz epidemiološkog ugla je objasnio pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje u Podgorici Senad Begić, rekavši da je odluka da se granice Crne Gore otvore samo za pojedine države “donijeta zbog zaštite zdravlja”.

“Odluka se ne odnosi ni na jednu državu posebno, samo na one zemlje gdje je stopa oboljelih manja od 25 na 100 hiljada stanovnika. Znamo da se situacija na terenu brzo mijenja i zbog toga je oprez veliki”, rekao je Begić.

On je dodao da bi “bio neiskren” kada bi rekao da ga otvaranje granice ne plaši, te da je siguran “da će države regiona i Evrope relativno brzo dostići ovu brojku”.

“Svaki masovni priliv nosi određeni rizik za male zdravstvene sisteme, kao što je naš. Spremniji smo nego što smo bili, radićemo sve što je u našoj moći da štitimo i unapređujemo zdravlje građana”, poručio je Begić i zaključio da “To što smo ‘korona free’ ne znači da je opasnost prošla.”

Zašto baš ova granica?

Zašto se, međutim, Crna Gora odlučila da povuče granicu baš kod 25 zaraženih na 100.000 stanovnika?

“Ne postoji epidemiološki standard kada je o tome riječ, već svaka država i njeni epidemiolozi odluku donose prema slobodnoj procjeni”, kaže za Nova.rs epidemiolog u penziji Radmilo Petrović.

On podsjeća da se takve odluke donose uzimajući u obzir različite kriterijume, poput gustine naseljenosti ili kvaliteta saobraćajnih veza, što može da utiče na brzinu širenja zaraze.

“Zato je Evropa bilo u tolikoj mjeri pogođena epidemijom – najgušće je naseljena i izuzetno dobro povezana sa ostatkom svijeta svim vidovima prevoza, pa se koronavirus lako širio kontinentom”, rekao je Petrović.

Zabunu unosi i podatak da je, na primer, 1. maja u Srbiji bilo 7.286 aktivnih slučajeva (9.205 ukupno zaraženih i 1.379 izleijčenih), dok je 24 dana kasnije bilo 5.273 aktivnih slučajeva (11.193 ukupno zaraženih, a 5.290 izliječenih).

Za izliječenje su neophodna dva negativna testa na koronavirus, u razmaku od 14 dana, pa je nejasno kako je u ovom periodu (od 1. do 25. maja) od mogućih 7.286 slučajeva izliječeno tek 3.911 osoba.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...