IPAK SE KREĆE: Započelo rušenje objekata, počinje gradnja tunela na Prvoj transverzali...

U Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo danas je prezentiran projekt Prve transverzale kroz prostorno-plansku dokumentaciju KS.

  • Ekonomija

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 1

Zajednički stav predstavnika Vlade KS, općina i nadležnih kantonalnih i federalnih organa o projektima na trasi ove gradske saobraćajnice je da dinamika radova mora biti ubrzana.

Razmatrana su najbolja zakonska rješenja koja bi otkočila procese koji u velikoj mjeri usporavaju gradnju transverzale od primarnog interesa za Kanton Sarajev, te omogućila njenu nesmetanu realizaciju u budućnosti.

Trenutno se ruše objekti na prvoj dionici trase Prve transverzale, od Kranjčevićev do ulice Braće Begić za koje su riješeni imovinskopravni odnosi, odnosno koje je Zavod za izgradnju KS otkupio kroz pregovore s vlasnicima. Radove izvodi Direkcija za puteve KS po odobrenju Općine Centar.

Radi se o tri objekta, a za rušenje još četiri objekta sutra bi trebala dati odobrenje Vlada KS, saopćeno je iz Press službe KS.

Općina Centar pokrenula je procese eksproprijacije za još četiri stambene jedinice na ovom lokalitetu te će se o njima izjasniti na sastanku naredne sedmice, dogovoreno je.

Postoje, također, preduslovi za početak radova na tunelu Kobilja Glava, za šta su osigurana kreditna sredstva EBRD-a od 27 miliona eura.

Na inicijativu premijera KS Marija Nenadića, dogovoreno je da će Direkcija za puteve KS pripremiti Okvirni sporazum za gradnju Prve transverzale za period od četiri godine, koji će podrazumijevati odabir izvođača radova za taj period i omogućiti da se, odmah nakon rješavanja svakog predmeta imovinskopravne prirode i izdavanja građevinskih dozvola, krene s radovima bez čekanja na tenderske procedure izbora izvođača.

Navedeni sporazum Vlada KS trebala bi odobriti na sutrašnjoj sjednici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...