JAPANSKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ne stavljajte zaštitne maske djeci ovog uzrasta, MOŽE BITI KOBNO...

Prema posljednjim informacijama, Japan ima ukupno 16.651 osobu zaraženu koronavirusom, dok je u ovoj zemlji 858 osoba preminulo od posljedica infekcije Covid-19.

  • Zdravlje

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

Nošenje zaštitnih maski tokom pandemije koronavirusa postalo je svakodnevnica za većinu ljudi širom svijeta, ali djeca mlađa od dvije godine ne bi trebala da ih nose, upozoravaju iz Asocijacije pedijatara Japana.

Zdravstvene vlasti Japana podstiču nošenje maski, ali pedijatrijski stručnjaci upozoravaju roditelje da ih ne ne stavljaju bebama do dvije godine, naročito tek rođenoj deci, jer im tako otežavaju disanje.

"Maske kod dojenčadi povećavaju rizik od toplotnog udara", piše u letku Asocijacije pedijatara Japana.

Kako upozoravaju, dojenčad ima uže disajne puteve i zbog toga bi nošenje maski stvaralo dodatni pritisak na pluća. Pri tome je povećan i rizik od gušenja, posebno ako bebe povraćaju prilikom nošenja maske.

Prilično je nizak rizik obolijevanja od koronavirusa kod sasvim male djece, ali japanski pedijatri zaključuju da maske nisu potrebne djeci mlađoj od dvije godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...